REPORTAJUL VERDE
Bani europeni pentru Pădurea Craiului, cea mai mare arie protejată din județul Bihor.
Articol de Stelian Radu-Cacuci, Oradea, 14 Ianuarie 2013, 18:58
Pe parcursul a 28 de luni, Centrul pentru arii protejate şi dezvoltare durabilă (CAPDD) Bihor derulează un proiect, finanţat din bani europeni, în aria naturală protejată Munţii Pădurea Craiului şi defileul Crişului Repede. Situl Pădurea Craiului este cea mai mare arie protejată din judeţ, fiind întins pe 40.000 de hectare – o suprafaţă mai mare decât cea a Parcului naţional Apuseni de pe teritoriul Bihorului.
Acest sit adăposteşte foarte multe specii de vieţuitoare şi de plante, care sunt protejate prin directive europene. Cea mai importantă dintre ele este acvila, dar există şi peste 30 de plante protejate la nivel european. Sunt şi habitate importante, atât prin partea de suprafaţă, cât şi prin rezerva de apă şi peşterile. În cadrul proiectului, finanţat prin Fondul european de dezvoltare regională, programul de mediu, cu 466.000 de euro, o echipă de 30 de specialişti lucrează la inventarierea şi evaluarea speciilor şi habitatelor din Munţii Pădurea Craiului, cartarea habitatelor, promovarea acestei arii protejate mai puţin cunoscute şi mai puţin exploatate turistic, dar mai ales la elaborarea unor planuri concrete de management ale zonelor, care să ofere comunităţilor baza de dezvoltare şi de obţinere a fondurilor europene.
Limitele ariei protejate vor fi bine stabilite, la fel cum se vor stabili şi formele de proprietate asupra terenurilor ori a modului în care acestea vor putea fi folosite şi exploatate. Din situl Pădurea Craiului fac parte 18 localităţi, însumând 60.000 de persoane, situate în zonele rurale de deal şi de munte.