REPORTAJUL VERDE
În România, există 1900 de localități vulnerabile la poluarea cu nitrați.
Articol de Alina Bujancă, 27 Septembrie 2012, 17:29
Apa nu mai este izvor de sănătate, ci sursă de îmbolnăvire. Numai în Timiș există 92 de localităţi care sunt poluate cu nitrați. Aceste substanțe au afectat pânza freatică și au poluat fântânile, care pun în pericol sănătatea oamenilor.
Uneori, apa limpede şi proaspătă din ciutură nu este nimic altceva decât o sursă de îmbolnăviri provocate de substanţele toxice provenite de la poluarea cu nitraţi. Asemenea izvoare-capcană sunt răspândite în toată România, iar vestul ţării nu face excepţie, cu atât mai mult cu cât aici se practică agricultura pe scară largă. În judeţul Timiş, pe exploataţiile agricole se folosesc, uneori excesiv, pesticide. Totodată, bănăţeanul uită câteodată regulile de protecţie a mediului şi îşi amenajează ţarcul de creştere a animalelor chiar lângă… fântână.
În plus, rampele clandestine de gunoi apar ca ciupercile după ploaie, în special lângă cursurile de apă. Directoarea Agenţiei Regionale de Protecţie a Mediului Timişoara, Gabriela Lambrino, declară că dintre judeţele din zona de vest a ţării, Timişul are cele mai multe zone vulnerabile la poluarea cu nitraţi, în special pe terenurile unde s-a practicat o activitate agricolă necontrolată. De altfel, Gărzii de Mediu nu i-a fost deloc greu să descopere că aproape toate localităţile din judeţul Timiş au, mai mult sau mai puţin, probleme cu poluarea cu nitraţi. Comisarul-şef al Gărzii de Mediu Timiş, Marian Eperieş, spune că pe lista neagră se află nu mai puţin de 92 de localităţi vulnerabile la poluarea cu nitraţi.
Printre acestea se numără comunele Gătaia, Peciu, Jebel sau Sag. Aceasta din urmă are de suferit şi din cauza unei vechi rampe de gunoi care, deşi a fost închisă, încă nu a fost ecologizată şi poluează mediul înconjurător. Autorităţile locale s-au grăbit să asigure locuitorilor alimentarea cu apă în sistem centralizat şi să construiască o staţie de tratare a apei, întrucât apa din fântâni nu este recomandată pentru a fi consumată.
De-a lungul timpului, nu au lipsit nici amenzile pentru poluarea cu nitraţi. Recordul a fost atins în 2007, când într-o singură săptămână au intrat în puşculiţa statului 9 miliarde de lei vechi.