Primul liceu de turism din ţară riscă să dispară
Deşi clădirea Liceului din Călimăneşti ar fi trebuit finalizată în nouă luni de zile, clădirea nu va putea fi dată în folosinţă nici în toamna acestui an.
Articol de Ana-Maria Cîrstea, Râmnicu Vâlcea, 20 August 2013, 12:16
Cei aproximativ 600 de elevi ai Liceului din Călimăneşti învaţă de mai bine de cinci ani de zile în clădiri separate.
Acest lucru se întâmplă ca urmare a lucrărilor începute la clădirea iniţială pentru extinderea spaţiilor în conformitate cu numărul ridicat de elevi din perioada anilor 2007.
Deşi clădirea ar fi trebuit finalizată în nouă luni de zile, după cum prevede proiectul, clădirea nu va putea fi dată în folosinţă nici în toamna acestui an.
Conducerea administraţiei locale se teme că dacă Ministerul Educaţiei nu va avea banii necesari pe care să îi direcţioneze către acest campus şcolar, nu doar elevii se vor retrage, ci şi cadre didactice.
Audio: reportaj despre Liceul din Călimăneşti.
Astfel, primul liceu cu specializare în turism din România riscă să dispară, dacă în cel mult un an de zile nu se va interveni.
20 miliarde necesari pentru un învăţământ „unit”
În acest an, de exemplu, o clasă din cele patru de a IX-a propuse de conducerea şcolii nu s-a putut forma, mulţi refuzând să înveţe în bănci pentru gimnaziu sau chiar pentru ciclul primar sau în şcoli situate în localităţi diferite.
Şi cum efectivele şcolare au scăzut, administraţia locală a renunţat la mai multe spaţii din campusul şcolar pentru ca în maxim un an de zile să se găsească fondurile necesare, respectiv 20 miliarde lei vechi, pentru ca cei aproximativ 600 de elevi să înveţe într-un singur loc.
Clase mai puţine din toamna lui 2013
Cazul de la Călimăneşti pare să fie unul singular în judeţul Vâlcea, după cum susţine conducerea Inspectoratului Şcolar Vâlcea.
Totuşi, licee care au rămas cu clase neformate există în mai toate localităţile din judeţ.
Astfel, indiferent că vorbim despre colegii tehnologice sau teoretice, anumite clase nu s-au putut realiza, peste 650 de copii neregăsindu-se în bazele Inspectoratului Şcolar Vâlcea dupa finalizarea clasei a VIII-a în vara acestui an.
Numărul total al elevilor din judeţul Vâlcea, inclusiv cei înscrişi la clasa pregatitoare este de 46.121, 31.468 regăsindu-se în mediul urban şi restul de 14.653 în mediul rural.