Plătiţi pe card
Cei peste 10.000 de şomeri din Covasna vor primi indemnizaţiile pe carduri, nu prin poştă.
Articol de Oana Negrea, Sfântu Gheorghe, 01 Iulie 2010, 17:35
Şomerii din judeţul Covasna vor primi pe viitor indemnizaţiile pe card. Astfel se vor economisi câteva sute de mii de lei, plătite Poştei drept comision.
Numărul şomerilor a crescut în judeţul Covasna, iar autorităţile le-au pierdut numărul. În ce priveşte salariile, statisticile arată că angajaţii din judeţul Covasna sunt mult mai prost plătiţi faţă de cei din alte zone ale ţării.
Principalul motiv care a stat la baza deciziei Agenţiei Judeţene de Ocupare a Forţei de Muncă de a plăti indemnizaţiile de şomaj prin intermediul cardurilor bancare a fost necesitatea de a face economii la bugetul statului. Ideea nu e rea dacă ne gândim că de la începutul anului numai în judeţul Covasna s-au plătit comisioane poştale de peste 570.000 de lei pentru transferarea indemnizaţiilor de şomaj.
Al doilea motiv, a fost faptul că banii alocaţi pentru plata comisioanelor poştale, aproximativ 720.000 de lei, sunt insuficienţi pentru a acoperi contravaloarea acestora până la sfârşitul anului, din moment ce s-a cheltuit deja trei sferturi din sumă.
N-ar fi exclus ca unele persoane să refuze plata pe card, chiar dacă nu se vor percepe comisioane şi taxe, pentru că legea prevede şi alte două modalităţi de plată - prin cont curent sau mandat poştal.
În judeţul Covasna sunt la ora actuală peste 10.000 de şomeri, din care mai mult de jumătate ieşiţi din plată, cărora oficial li s-a şi pierdut urma. Rata şomajului a crescut la 11, 26%, fiind extrem de ridicată în rândul femeilor.
Pe de altă parte, statisticile arată că angajaţii din judeţul Covasna sunt mult mai prost plătiţi faţă de cei din alte zone ale ţării, spune şeful Agenţiei de forţă de muncă, Kelemen Tibor.
Practic, salariul mediu net în judeţ este cu aproape 300 de lei mai mic decât la nivel naţional, lucru explicabil prin oferta redusă de locuri de muncă. Cu alte cuvinte, oamenii se mulţumesc şi cu bani mai puţini, atat cat sa le ajunga pentru pâinea de zi cu zi, ne-a informat Oana Negrea.