Piesă arheologică unicat
Fibula de la Suseni, printre piesele expoziţiei „Comorile României în China”
Articol de Raul Matiş, Târgu Mureş, 15 Iulie 2015, 19:15
Unică în lume, Fibula de la Suseni, aflată în colecţia Muzeului Judeţean Mureş, a fost desemnată să facă parte din cea mai prestigioasă expoziţie istorico-arheologică românească în China. Este vorba despre „Comorile României în China”, o manifestare organizată sub patronajul Muzeului Naţional de Istorie a României.
Dintre cele peste 20 de piese din colecţia Muzeului Judeţean Mureş, propuse pentru a face parte din expoziţia „Comorile României în China”, au fost alese 11, susţine directorul instituţiei, Soos Zoltan. Acesta a amintit despre un ceaun din bronz complet – una dintre cele mai frumoase piese din colecţiile româneşti, piese romane mai rare, cum ar fi un opaiţ cu 5 arzătoare, o patera din bronz dar şi un medalion roman pentru decorarea ceramicii.
Vor mai face parte din expoziţia organizată în China câteva piese medievale care provin din săpăturile efectuate în cetatea medievală din Târgu Mureş, cum ar fi cahlele medievale cu reprezentare de dragon, din secolul al XVI-lea, un cazan din bronz medieval, dar şi un sigiliu medieval de secol XIV, printre foarte puţinele sigilii medievale intacte păstrate în România din acea perioadă.
„Evident una dintre piesele importante este Fibula din Suseni, care este unicat nu numai în România, ci este unicat pe plan internaţional, pe plan mondial. Sunt desigur fibule similare, câteva piese în lume, în total sunt 4-5 dar de această bogăţie şi complexitate niciuna nu concurează”, a spus Soos Zoltan.
Confecţionată din bronz, Fibula de la Suseni a fost descoperită, în urmă cu 90 de ani, cu totul întâmplător, pe partea dreaptă a râului Mureş, în apropierea comunei Suseni. „Fibula de la Suseni se poate încadra în tipul fibulă de passementerie. Este un exemplar unicat, mai avem alte piese asemănătoare, dar o piesă identică cu Fibula de la Suseni nu mai există în lume. Avem piese asemănătoare şi din Transilvania, nu atât de frumoase, unele întregi, altele fragmentare, mai avem fibule de tip passementerie şi în Ungaria, Cehia, Slovacia, dar o astfel de piesă frumos lucrată, întreagă şi chiar cu o condiţie de păstrare foarte bună nu mai există”, a declarat Rezi Botond, cercetător la Muzeul Judeţean Mureş.
Fibula are în jur de 23 de centimetri lungime şi o greutate de peste 300 de grame, fiind atribuită sfârşitului Epocii Bronzului.