Patrimoniu salvat de la distrugere
Mai multe clădiri de patrimoniu din ţară vor fi reabilitate în următorii ani.
03 Februarie 2010, 13:47
Zeci de organizaţii neguvernamentale au atras atenţia autorităţilor, de-a lungul timpului, asupra clădirilor de patrimoniu care au fost lăsate în paragină.
Despre starea jalnică în care au ajuns aceste cladiri s-a tot scris, chiar şi o comisie prezidenţială a ajuns la aceeaşi concluzie: valorile culturale sunt lăsate în paragină. Cu toate acestea, exista şi veşti bune.
Clădirea Poştei Vechi din Călăraşi, construită în urmă cu 100 de ani şi aflată acum într-o stare avansată de degradare, va găzdui un muzeu al poştei, dar şi un centru de cultură contemporană.
Primăria Municipiului Calarasi va depune un proiect pentru a atrage fonduri europene de 1,4 milioane de euro în vederea refacerii clădirii ce este monument istoric, ne-a informat colega noastră, Daniela Mihalache.
Şi în Timişoara există o zona extinsă de monumente istorice, însă cel puţin jumătate se află într-o stare avansată de degradare.
Cu ajutorul unor specialişti nemţi şi cu finanţare nerambursabilă germană, municipalitatea a reuşit recent să finalizeze reabilitarea a patru clădiri de patrimoniu. Pentru a continua proiectul de protejare a monumentelor, Primăria şi-a propus să ia un credit extern, ne-a informat colega noastră, Alina Bujancă.
Un mare proiect de reabilitare a unui vestigiu istoric începe şi în judeţul Sălaj. Cetatea Bathory din oraşul Şimleu Silvaniei va fi reabilitată în totalitate, după finalizarea lucrărilor urmând sa fie transformată într-un muzeu.
În cetate a fost descoperit un labirint de tuneluri care a atras atenţia arheologilor din ţară şi străinătate, ne-a informat colegul nostru, Adrian Lungu.