Părinţi salvaţi de copii
Este povestea a 7 copii din Flămânzi, judeţul Botoşani.
Articol de Gina Poenaru, Botoşani, 14 Decembrie 2016, 12:52
Au venit pe lume în familii defavorizate şi abia au din ce trăi.
Îşi fac temele pe genunchi şi se ocupă de treburile gospodăreşti mai ceva ca adulţii.
Îşi cresc fraţii mai mici şi nu lipsesc de la şcoală, pentru că ştiu că numai aşa pot scăpa de sărăcie.
Este povestea a 7 copii din Flămânzi, judeţul Botoşani.
AUDIO: Reportaj.
6 dintre aceştia sunt fraţi şi trăiesc în condiţii greu de imaginat. Ca şi cum nu era deajuns, casa în care se adăpostesc a fost salvată de două ori de la incendiu. În alt colţ de oraş, o fetiţă de numai 10 ani, cu o minte sclipitoare, îşi trăieşte copilăria într-un loc care nu poate fi numit casă, şi unde uşa smulsă de tornadă a fost înlocuită cu o pătură.
Maria Magdalena Lipciuc locuieşte împreună cu fratele mai mare, cu mama şi cu tatăl imobilizat la pat într-o căsuţă veche şi şubredă, cu două paturi, două dulapuri şi o masă şi căreia un vânt puternic i-a smuls uşa de la intrare. Este stâlpul familiei, pentru că toţi trăiesc din alocaţia ei şi ea este cea care întreţine casa. Cu numai 85 de lei pe lună şi puţin cât mai aduce, dacă aduce, fratele mai mare.
Are 22 de ani şi numai 4 clase. Nu i-a plăcut şcoala şi munceşte cu ziua, când găseşte, sau când se trezeşte la timp. Părinţii nu au muncit niciodată nicăieri... Nici nu realizează cât de mare este diferenţa între ei şi fiica lor, care este ruptă de peisajul sumbru şi bahic în care este obligată să se trezească în fiecare dimineaţă.
Chiar şi aşa, Maria îşi iubeşte părinţii. Cu toate că nu ştie dacă, atunci când se întoarce acasă, va găsi mâncare caldă sau căldură, Maria Magdalena merge zilnic la şcoală. Are grijă ca hainele să îi fie curate şi, pe cât posibil, lecţiile învăţate.
Copila cu părul bălai are numai note mari, deşi nu are condiţii nici măcar să manânce ceea ce tot ea găteşte. La 10 ani ştie să prepare ciorbă!
Spală, găteşte, îşi îngrijeşte tatăl paralizat, când mama nu o face. Are o minte sclipitoare şi îi place engleza. Vrea să devină măicuţă sau doctoriţă....sau profesoară... De asta învaţă foarte bine! În frig, pe genunchi...dar învaţă!
În alt sat, tot din Flămânzi, 6 copii se înghesuie în două camere înguste, alături de părinţii lor, într-o casă care, în ultimul an, a fost afectată de două incendii.
Costel, Maria Magdalena, Gabriela, Ionela, Ştefănel şi Vasile, sunt şase fraţi cu vârste cuprinse între 1 şi 16 ani.
De alocaţiile lor depinde viaţa întregii familii. Toţi aşteaptă, în fiecare lună, cei 600 de lei şi hrana pe care tatăl o primeşte în schimbul orelor de muncă prin sat, dacă găseşte de lucru. Mama are 39 de ani şi nu are timp să muncească pentru că creşte copii.
De fapt, sunt 10 fraţi, însă cea mare este deja mamă la rândul ei, iar alţi 3 dintre fraţi, cu disabilităţi, au fost luaţi de Protecţia Copilului în 2008, pentru că mama, venită din din Republica Moldova, trebuia să îşi rezolve cu actele. Acum are rezidenţă, dar nu şi-a luat copiii acasă. E frig şi nu au loc suficient. Poate la primăvară...
Pentru că şi ei au dreptul să trăiască miracolul Crăciunului, pompierii militari au pus mână de la mână şi l-au trimis pe Moş Crăciun în cele două case. Prima a primit o uşă nouă, iar copii din ambele familii au primit în dar alimente şi dulciuri. Salvatorii i-au însoţit pe cei 7 copii la cumpărături pentru ca aceştia să îşi aleagă hăinuţe şi încălţăminte noi, au mâncat în oraş şi s-au jucat cu jucării colorate.
Gestul salvatorilor, care arată încă o dată latura umanistă a profesiei de pompier, poate fi completat de oricine poate să dăruiască bucurie acestor copii lipsiţi de copilărie.