Pâinea noastră cea de toată zilele
Aflați cât cântăreşte, de ce este importantă eticheta şi care este legislaţia în domeniul producerii pâinii.
20 Octombrie 2011, 16:46
Moale şi pufoasă şi dacă se poate cât de cât gustoasa - cam acestea sunt cerinţele arădenilor pentru alimentul cel de toate zilele, ''pita", așa cum se i zice în zonă.
Nu tu pretenţii la gramaj, dezinteres faţă de valoarea nutriţională, ignoranţă în ceea ce priveşte din ce este facută pâinea neagră, sunt doar câteva aspecte care nu prezintă interes atunci când arădenii cumpără o pâine.
A constatat şi reporterul acest aspect, dar şi inspectorii de la Agenţia de protecţia consumatorului din Arad unde nicio reclamaţie nu a fost depusă pe această temă. Ignoranţă sau lipsă de educaţie a consumatorului? Se pare că este vorbă de ultimul aspect.
Directorul executiv al Protecţiei consumatorului din Arad, Lorena Barbă, spune că la ora actuală sunt izolate cazurile în care o firmă producătoare de pâine îşi permite să angajeze un inginer specialist în industria alimentară şi panificaţie. Ioan Suciu are detalii.
Calitatea pâinii în reţeaua de panificaţie ialomiţeană suferă de cateva deficienţe: lipsă la gramaj, produs nehrănitor, se acreşte după 48 de ore, la care uneori mai pot apare şi ceva surprize, igrediente nedorite. Tot mai multe persoanele care au gustat cândva dintr-o pâine coaptă la ţest, în cuptoarele de lut ale bunicilor acestea îşi doresc să aibă la masă un astfel de aliment cu mireasmă de basm. Gheorghe Zavelea a aflat mai multe.
Precizări privind legislaţia în domeniul producerii şi distribuirii pâinii şi produselor de panificaţie ne aduce Septimiu Roman prin vocea senatorului Petre Dae, care explică de ce nu este nevoie de o nouă legislaţie în domeniu.
Şi inspectorii OPC vin cu recomandări privind etichetele pâinii şi produselor de panificaţie. Florentina Varga ştie mai multe.