O zi în căruciorul cu rotile
Liliana Nicola a încercat să afle cum se descurcă persoanele cu dizabilităţi în viaţa de fiecare zi
26 Octombrie 2009, 09:35
Cum ar fi să facem un experiment?... să încercăm pentru o zi să trăim într-un cărucior cu rotile. Vă imaginaţi cum v-aţi urca în autobuz sau cum aţi merge cu metroul? Sau, pur şi simplu, pe stradă, printre maşini parcate?
Există persoane cu handicap care au norocul să conducă ceea ce se cheamă un autoturism automat. Mai exact, maşini adaptate cu un sistem de pîrghii, care permit unei persoane fără picioare, de exemplu, să fie mai independentă, la volanul propriei maşini.
Astfel de maşini se adaptează în Romînia din 1980, la Întreprinderea de produse ortopedice şi protezare, iar pînă în prezent au fost modificate special pentru persoane cu handicap locomotor peste 1.500 de maşini.
Puţini sunt, însă, cei care au norocul să conducă o maşină adaptată şi, în felul acesta să se bucure de o oarecare independenţă. Restul – rămîn prizonieri ai străzii, cu barierele ei, cu tot. Una dintre ele, poate cea de care se lovesc cel mai des persoanele cu dizabilităţi, este lipsa rampelor de acces sau construirea incorectă a acestora: unele au unghi de înclinare neadecvat, în timp ce altele se termină brusc, în faţa unui zid sau a unei vitrine.
Nu de mult, Urban Furniture a organizat o campanie “Dă-mi cu rampa’n handicap” , campanie care a avut ca scop “premierea” celei mai abrupte rampe de acces. Premiul consta – ironic - în forţarea proprietarilor să parcurgă propriile rampe cu un scaun cu rotile. Campania a scos la iveală foarte multe exemple de rampe prost construite, care pot fi văzute pe internet.
În Romînia, ponderea persoanelor cu handicap în totalul populaţiei este de 2,93%, în condiţiile în care, la nivelul Uniunii Europene, media este de 10%. Asta nu înseamnă că în Romînia sunt mai puţine persoane cu dizabilităţi, ci doar că nu toate se află în evidenţele oficiale. Acestea cuprind peste 600.000 de persoane. Pentru ele viaţa în cărucior nu e un experiment de o zi, ci o experienţă de-o viaţă. În reportajul următor, realizat de Liliana Nicolae, despre încercările persoanelor cu handicap de a-şi depăşi limitele, dar şi barierele impuse de societate, zi de zi.