Nedeia Sânzâienelor
An de an, în Straja are loc Nedeia Sânzâienelor, atestată documentar cu mai bine de 500 de ani în urmă.
Articol de Ilie Pintea, 24 Iunie 2016, 16:02
Aproape că nu este sărbătoare de peste an mai plină de tradiții ca Sânzâienele, și nici momârlanii din Valea Jiului nu duc lipsă de datini specifice acestei zile speciale. Ca orice sărbătoare importantă a acestei comunități, ziua de Sânzâiene este celebrată printr-o nedeie care are loc an de an în Straja. Petrecerea câmpenească de pe munte a fost readusă la lumină datorită lui Emil Părău, un promotor al turismului și al tradiției, care spunea că nedeia de pe munte are rădăcini mult mai vechi decât s-ar putea crede.
De când s-a reluat nedeia din Straja, punctul culminant al evenimentului e concursul de cai, pe care Emil Părău îl organizează în fiecare an ca să le dea prilejul concurenților să își etaleze cabalinele.
După nedeia din Straja, cel mai important eveniment de felul acesta va avea loc în Parâng, de ziua Sfintei Maria, pentru că toate sărbătorile momârlanilor sunt în strînsă legătură cu calendarul bisericii, iar cele găzduite de vârfuri de munte sunt dintre cele mai vechi, ce adunau pe vremuri ciobani din Retezat, din Gorj ori din Mărginimea Sibiului.