Ne pleacă şi inginerii
Tot mai mulţi ingineri din România primesc oferte şi aleg să lucreze în ţările nordice.
28 Ianuarie 2011, 16:29
Dacă până acum câţiva ani, cei mai mulţi ingineri români preferau să lucreze în Italia, Spania sau Franţa, în prezent, ei aleg Danemarca, Suedia, Finlanda sau Norvegia.
Șeful Agenţiei Judeţene pentru Ocuparea Forţei de Muncă din Cluj, Daniel Don, a declarat că acest fenomen este normal, pentru că ţările nordice au avut cea mai mare creştere economică şi au nevoie cel mai mult de forţă de muncă suplimentară.
Potrivit lui Daniel Don, azi, în Norvegia sunt disponibile peste 9.600 de locuri de muncă, în Suedia peste 22.000, în Danemarca peste 3.000 şi în Finlanda peste 4.000. Circa 9 la sută din aceste locuri de muncă sunt oferite inginerilor, însă există foarte mulţi români care merg să muncească şi pe poziţii inferioare pregătirii pe care au obţinut-o, pentru că salariile sunt mai mari decât în România.
Chiar zilele trecute, la Cluj, a avut loc o selecţie de candidaţi pentru companii din Danemarca, a mai spus Daniel Don. Directorul unei agenţii de resurse umane, Cristian Fertea, spune că inginerii români sunt preferaţi deoarece sunt mai creativi decât inginerii scandinavi.
De asemenea, dacă sunt bine plătiţi, inginerii români dau dovadă de foarte mult devotament. Cristian Fertea spune că, în funcţie de competenţe şi de domeniile de activitate, salariile oferite inginerilor români variază între 2.500 şi 5.000 de euro.
La rândul său, ofiţerul de presă al Universităţii Tehnice din Cluj-Napoca, Daniel Sârb, afirmă că un avantaj al absolvenţilor români este acela că ei urmează diferite cursuri de specializare în limba engleză, dar şi module de studiu în limbile engleză, franceză şi germană. Aşa că inginerii români reuşesc să se adapteze destul de uşor.
Daniel Sârb a mai spus că un alt avantaj este legat de faptul că universitatea clujeană are un învăţământ de bună calitate, recunoscut ca atare în alte ţări, iar un lucru care conteazp este faptul că inginerii români obţin diploma de absolvire după patru ani de studiu, nu după trei, cum se întâmplă în alte situaţii, ne-a informat Claudiu Pădurean.