Munca la negru, reclamată online
Proiectul din Timiş are ca obiectiv creşterea securităţii la locul de muncă.
Articol de Alina Bujancă, 08 Aprilie 2010, 16:43
Proiectul are o valoare de 1,8 milioane de euro şi îşi propune să ducă la scăderea numărului accidentelor de muncă şi la reducerea cazurilor de muncă la negru în regiunea de vest a ţării.
Proiectul, care include zece parteneri sociali, printre care şi filiala Timiş a CNSLR Frăţia, prevede organizarea, în perioada următoare, a mai multor întâlniri între patroni, reprezentanţi de agenţii pentru recrutarea şi ocuparea forţei de muncă şi firme de consiliere pe de o parte şi experţi în domeniul securităţii în muncă pe de altă parte.
În cadrul acestora se vor face teste de evaluare, interviuri şi se vor aplica chestionare, vor avea loc seminarii şi alte activităţi de formare, menite să-i ajute pe angajaţi şi angajatori să respecte regulile de protecţie a muncii şi totodată să înţeleagă riscurile pe care şi le asumă în momentul în care recurg la munca la negru.
Un element important al programului îl reprezintă lansarea, în cel mult 2 luni, a unui website cu un info-chioşc virtual, cu informaţii legate de legislaţie, unde vor putea fi făcute şi reclamaţii legate de munca la negru, care vor ajunge la autorităţi prin intermediul administratorului site-ului. Nu în ultimul rând, la finalul proiectului, va fi elaborat un manual de bune practici pentru securitatea în muncă, care va fi pus gratuit la dispoziţia firmelor.
Programul, care se va derula până în septembrie 2011, este extrem de necesar, având în vedere faptul că anul trecut, în România, au avut loc 3.900 de accidente de muncă, dintre care 300 numai în judeţul Timiş, iar 56 s-au soldat cu decese.
Potrivit studiilor, domeniile care prezintă cel mai ridicat grad de risc sunt construcţiile, industria prelucrării lemnului şi industria chimică, ne-a informat colega noastră, Alina Bujancă.