Mucenicii, desertul sezonului
Tradiţia celor 40 de mucenici se păstrează în judeţul Suceava, mai ales în Bucovina.
Articol de Mihaela Buculei, Suceava, 10 Martie 2012, 12:57
Aluatul împletit, fiert sau copt, simbolizează sacrificiul mucenicilor îmbrăţişaţi în apa rece, amestecată cu gheaţa şi zăpada lacului de la poalele muntelui Ararat. Mihaela Buculei a aflat cum se prepară.
Iată o reţetă din zonă.
Ingrediente:
700g făină
50g margarină
2 linguri ulei
100g zahăr
50g drojdie
300ml apă
coaja de lămâie rasă
zahăr vanilat
miere de albine
nuci măcinate
sirop făcut din apă cu zahăr şi esenţe
Preparare:
Dizolvăm drojdia în 1/2 cană de apă (caldă) adăugăm o linguriţă de zahăr, 2 linguri făină şi lăsăm să crească 10 minute. Asta înseamnă că am pus drojdia la dospit.
Topim margarina cu uleiul, fierbem o cană de apă cu zahărul,vanilia şi coaja de lămâie, sau portocală, după preferinţe. Le lăsăm să se răcească. După ce a dospit drojdia o turnăm peste făină şi începem să frământăm, adăugând câte puţin siropul cu zahăr şi margarina topită.
Frământăm aluatul până nu se mai lipeşte de mâini, apoi il lăsăm să crească. După ce a crescut îl împărţim în mai multe părţi, facem din fiecare suluri subţiri şi apoi dăm forma cifrei 8. astfel se obţin sfinţişorii, pe care îi aşezăm într-o tavă unsă cu ulei, îi mai lăsăm 20 min să crească apoi îi dăm la cuptor timp de 30 min. După ce s-au copt îi lăsăm să se răcească (îi putem trece prin sirop) îi ungem cu miere de albine şi îi trecem prin nucă prăjită şi măcinată. Pofta bună!
Pentru cei care nu prepară astfel de sfinţişori în casă, patiseriile şi brutăriile scot la vânzare astfel de produse, preţul fiind de 1,5 - 2 lei pentru o bucată.