Momârlanii au muzeu
După aproape 40 de ani de eforturi, un preot din Petroșani a pus bazele unui muzeu al momârlanilor.
Articol de Ilie Pintea, 29 Mai 2012, 17:28
Dacă mineritul din Valea Jiului are un muzeu, singurul de felul acesta din România, de puțină vreme și momârlanii de aici se mândresc cu un loc special, în care musafirii lor pot să vadă cum arată o gospodărie tradițională. E vorba de o casă-muzeu, prima dintr-un complex muzeal ce a prins viață lângă biserica Sfânta Varvara din Petroșani, închinată ocrotitoarei minerilor.
Cel care a pus bazele acestei insule de tradiție într-un cartier de blocuri cenușii e părintele Octavian Pătrașcu, un preot care s-a luptat aproape 40 de ani pentru a le face momârlanilor propriul lor muzeu. Comuniștii nu i-au dat voie să îl facă, iar tranziția de după a pus mereu alte priorități între obiectivele administrației locale, până când, în sfârșit, ideea preotului Pătrașcu s-a materializat. Casa din curtea bisericii a fost adusă cu mare trudă din munții în care fusese construită cu aproape 200 de ani în urmă și e așa cum erau pe vremuri casele localnicilor de pe-aici, simplă și primitoare.
În complexul muzeal de la Petroșani mai există și o stână în toată regula, cu oi, câini și ciobani, pe care mai ales copiii o vizitează, ca să vadă cum e să fii baci peste o turmă. Pentru toți cei care trec pe aici să vadă cum trăiesc momârlanii din Valea Jiului, lumea lor e una fascinantă, încărcată de povești despre iele, vâlve și comori, iar felul lor de a fi, simplu, apropiat de natură, e și astăzi un model pentru mulți.