Mină transformată în muzeu şi parc de distracţii
Banca Mondială va suporta cheltuielile în primii 3 ani de funcţionare a muzeului, a cărui amenajare este programată să înceapă în această toamnă.
12 Octombrie 2009, 14:13
Mina de la Aninoasa, veche de 120 de ani, a fost închisă în 2006, iar in prezent se află în conservare. Mai exact, e o ruină. Pe hîrtie, însă, autorităţile locale au un plan care a primit finanţare de peste 2 milioane de euro de la Banca Mondială.
Proiectul prevede transformarea minei în muzeu, primul de acest fel din ţară. Primarul Ilie Botgros spune că turiştii vor coborî în mină îmbrăcaţi în salopete, cu vagonetul, exact ca un miner. Astfel, cei interesaţi ar putea să vadă cum arată o mină, cu ce unelte şi în ce condiţii se lucrează. La muzeu va fi expus şi vagonetul cu ultima tonă de cărbune extrasă în 2006, înainte de închidere, cînd la mina Aninoasa lucrau 450 de persoane.
Pe pereţii galeriilor, lungi de aproape 900 de metri, se află deja istoria mineritului în imagini. Sunt picturi vechi de mai bine de 50 de ani. Proiectul de la Aninoasa mai prevede şi construirea în fosta mină a unui imens parc de distracţii, numit Aventura Parc. Dacă proiectul de la Aninoasa se va realiza, va fi singura mină transformată în muzeu din Europa de Est. În rest, în Franţa, de exemplu, este un astfel de muzeu. Ascultaţi astăzi un reportaj realizat de Liliana Nicolae la mina Aninoasa.