Mere, pere în panere
O suceveancă din Solca a reuşit să păstreze “nealterate” peste 80 de soiuri de mere şi câteva zeci de soiuri de pere.
Articol de Mihaela Buculei, Suceava, 25 Octombrie 2012, 17:34
Sunt soiuri vechi, “cu state vechi”în Bucovina, cum spune doamna Strugariu Eisenhauer Hildegard, cea care împreună cu mama şi cu fiul ei se ocupă de acestă livadă.
Stră-străbunicul ei era un pasionat de pomicutură, de înmulţirea şi diversificarea soiurilor de mere. Asta se întâmpla pe la anii 1870, când familia Eisenhauer s-a stabilit în Bucovina.
De atunci, din generaţie în generaţie s-a păstrat această tradiţie şi iată că la Târgul mărului de la Fălticeni, am întâlnit-o pe doamna din Solca, cea care a stârnit admiraţia mai multor pomicultori şi care ne-a oferit câteva informaţii despre livada pe care o îngrijeşte.
Merele pe care le obţine pe cele 5 hectare de teren nu sunt foarte mari, dar sunt sănătoase, fiind folosite procedee de stropire cât mai apropiate de cele eco. Am aflat că pentru menţinerea soiurilor autohtone, munca este ceva mai migăloasă, unele din acestea necesitând material săditor obţinut numai din seminţe, care abia după doi ani devin portaltoi şi aşa mai departe…
Se pare că şi fiul doamnei a prins drag de livadă, de aceea femeia speră să lase mica livadă din Solca, pe care unii o numesc un muzeu al pomicultorului în aer liber, pe mâini bune.