Mâncare de post pe Valea Crasnei
În localităţile de pe Valea Crasnei vor avea loc adevarate demonstraţii de preparare a unor mâncăruri tradiţionale de post.
Articol de Adrian Lungu, Sălaj, 18 Noiembrie 2011, 17:34
Cele mai populare sunt „Păsula zolită” (un fel de salată de fasole uscată) și „Piroștele cu păsat” (sarmale cu umplutură pe bază de pasat învelite în varză acră).
Vor mai fi gătite mămăligă cu silvoiță, zamă de curechi morat, topală de hribe uscate (un fel de tocaniţă pe bază de hribi uscaţi) şi diferite sortimente de cozonac cu nucă, toate de post bineînţeles. Vor fi puse în practică şi reţete vechi de peste o sută de ani culese din toate colţurile judeţului în ultimii ani.
Nu vor lipsi nici fructele uscate, în special prunele umplute cu nucă şi miere, dar şi compotul de pere. Un alt preparat care va fi gătit este dubletele cu ceapă la cuptor şi zama de laște cu morcovi. Lista preparatelor tradiţionale sălăjene de post poate continua, însă prin aceste demonstraţii nu se doreşte altceva decât promovarea bucătăriei ardeleneşti şi convingerea privitorilor că preparatele gătite doar pe bază de ingrediente naturale sunt delicioase, nefiind nevoie de ingrediente artificiale.