Mai puține produse tradiționale
Doar trei produse tradiționale mai sunt atestate în Valea Jiului, după introducerea noilor norme.
Articol de Ilie Pintea, 25 Iunie 2015, 21:30
Dacă în 2013 județul Hunedoara avea 47 de produse atestate ca fiind tradiționale, din care 19 numai în Valea Jiului, situația s-a schimbat radical după ce un nou regulament a dus la re-certificarea lor. Doctorul Gheorghe Cristea, șeful Direcției Sanitar-Veterinare Valea Jiului, este cel care s-a ocupat de omologarea acestora și spunea că doar trei asemenea produse au mai rămas cu atestat.
Unul dintre cei care s-au ocupat intens de omologarea produselor tradiționale din Valea Jiului este Emil Părău, cel care produce un sortiment de brânză de oaie. El nu s-a lăsat descurajat de noile norme și spune că cei care ajung să guste din aceste produse sunt cuceriți de ele.
Cele mai cunoscute produse tradiționale din Valea Jiului sunt sloiul de oaie, păsatul de porumb și plăcintele de cartofi, pentru care cei de aici vor să obțină atestate noi. Momârlanii au o mulțime de asemenea bunătăți pe care le pun pe masa oaspeților, dar din păcate în toată Valea Jiului nu există nici o pensiune agroturistică unde turiștii să le poată găsi.