Lupta cu SIDA "nu s-a terminat"
Interviu în exclusivitate cu laureatul Premiului Nobel pentru medicină, profesorul Luc Montagnier, cel care a descoperit virusul HIV.
Articol de Mihaela Helmis, 18 Septembrie 2012, 18:21
La Bucureşti se vorbeste astăzi, în cadrul programului “Global Ethics-Salvaţi Planeta Pâmânt” despre om, omenire, sisteme sociale, crize de tot felul, posibilitatea de a găsi solutţi individuale -în condiţiile unei bune informări.
Proiectul Momentul Magellan se referă la căile de a trăi într-o lume mai lipsită de boli, iar invitat e chiar un prestigios laureat Nobel din Franţa – profesorul Luc Montaigner pe care Mihaela Helmis vi-l prezintă acum, împreună cu Iulian Olescu, într-un interviu in exclusivitate.
"Încercăm sub umbrela Programului “Global Ethic-Salvaţi Planeta Pământ” să facem oamenii să se mobilizeze pentru a depăşi criza actuală. Criza mondială, criza europeană nu e doar una economică. E instituţională, priveşte şi democraţia şi dialogul şi libertatea dar şi drepturile omului. Mai mult, încercăm să trecem dincolo de formalităţi, de guverne, de putere sau de războaie – încercăm să sensibilizăm conştiinţele oamenilor, să-i facem conştienţi că-şi pot rezolva problemele fără a aştepta întotdeauna contribuţia sau ajutorul statului", a declarat George On Christophorides.
"E mesajul cel mai important transmis azi la Bucureşti odată cu debutul Proiectului Magellan , inclus în programul de 4 ani “Global Ethics- transmis de, unul dintre preşedinţii Federatiei Mondiale a Cluburilor,Centrelor si Asociatiilor UNESCO. Primul invitat e profesorului Luc Montaigner, laureat Nobel 2008 pentru Medicină, pe care l-am întrebat cum s-a schimbat omenirea după ce a descoperit, virusul HIV, complexitatea sindromului imunodeficienţei dobândite?
"E o problemă care durează deja de 30 de ani. Am descoperit virusul, dar asta nu era suficient pentru a vindeca boala în 1996 am găsit şi medicamente pentru a trata acest sindrom dar lupta nu e incheiată pentru că acestea doar ameliorează starea pacientului şi nu îl vindecă. Acum lucrăm la descifrarea acelei părţi din virus care rezistă încă la tratament aşa încât să fie posibilă eradicarea afecţiunii. E un program la care lucrăm intens, nu ştiu cât va dura, dar sper că în acest secol vom putea eradica SIDA", a declarat Luc Montaigner.Acesta este de părere că boala asta nu e mai de speriat decat altele, nu
Trebuie sa ne temem de ea – putem să o tratăm acum atât cât se poate – şi într-o bună zi sper că o vom învinge. E foarte important ca oamenii să ştie că acest virus se transmite prin sânge, prin consumul de droguri intravenoase, prin contact sexual.
"Nu ne-am pierdut etica. Desigur unii au pierdut-o, dar nu toată lumea. Trebuie să păstrăm bunele-vechi principii etice, de comportament, daca vrem să trăim ca fiinţe umane, adică în societate. E o valoare care nu trebuie pierdută. Şi cred că educaţia, informaţia de bună calitate şi cunoaşterea sunt absolute necesare. Cu toţii trebuie să ne lăsăm educaţi, să ştim unde ne aflăm, de unde venim, ce au făcut inaintaşii noştri – pentru a putea continua aceasta luptă de a trăi – de a găsi soluţii fiecărui tip de criză.
Audio: Interviu cu profesorul Luc Montagnier la Obiectiv România