Legea educaţiei nemulţumeşte studenţii
Începând de astăzi, Radio România Actualităţi vă informează ce noutăţi aduce legea educaţiei si ce păreri au părţile implicate în procesul de învăţământ.
14 Februarie 2011, 15:08
Ei susţin că sunt excluşi din cea mai importantă decizie, respectiv cea a alegerii rectorului, deşi reprezintă 80% din comunitatea academică. Legea educaţiei, din punctul de vedere al studenţilor, este lipsită de coerenţă şi de echitate.
Conform articolului 199, "studenţii sunt consideraţi parteneri ai instituţiilor de învăţământ superior şi membri ai comunităţii academice". Articolul 210 din acelaşi act normativ stipulează că în situaţia în care modalitatea aleasă pentru desemnarea rectorului este cea pe bază de concurs public, senatul universitar nou ales stabileşte o comisie de selecţie şi de recrutare a rectorului formată din minimum 12 membri din care, cel puţin un reprezentant al studenţilor.
Organizaţiile studenţeşti au anunţat că nu vor renunţă sub nici o formă la procentul de 25% de reprezentare a studenţilor, procent prevăzut de vechea lege a învăţământului în alegerea rectorului şi că vor continua demersurile pentru soluţionarea, printre altele, a problemelor legate de locuri de practică, taxe, burse, cazare şi masă.
Studenţii aşteaptă la această dată un răspuns din partea oficialilor Ministerului educaţiei cu privire la posibilitatea de modificare a unora dintre articolele Legii educaţiei naţionale. Ei au anunţat, totodată, că există probabilitatea să recurgă chiar şi la acţiuni protestatare în situaţia în care problemele lor nu vor fi soluţionate. Pe de altă parte, Ministerul Educaţiei susţine că Legea educaţiei naţionale nu anulează nici un drept al studenţilor, dimpotrivă li se acordă drepturi neprevăzute de celelalte variante de legi ale educaţie.
Cristina Iliescu relatează.