Jurnal de decembrie
Momârlanii din satele Văii Jiului se mândresc cu un obicei de Crăciun care vine din vremea dacilor.
Articol de Ilie Pintea, 26 Decembrie 2011, 12:44
Pentru momârlanii din Valea Jiului, Crăciunul nu e Crăciun dacă nu taie porcul aşa cum ştiu ei, dacă nu fierb o glajă de ţuică şi nu vin piţărăii să-i colinde.
Fie că trăiesc la Jieţ, Livezeni sau Câmpu lui Neag, momârlanii întâmpină an de an Naşterea Domnului aşa cum au învăţat de la părinţi, şi obiceiurile lor au reuşit să-şi păstreze autenticitatea şi acum, în ciuda invaziei lumii moderne, care n-a reuşit, cel puţin deocamdată, să le înlocuiască datinile din străbuni cu nebunia shoppingului de sărbători, caracteristică perioadei.
Ajunul Crăciunului aduce în casele momârlanilor un obicei vechi de când lumea, la care participă tot satul, după o tradiţie ce se pierde în vremea dacilor liberi.
Colindul Piţărăilor este o procesiune a întregii comunităţi, condusă de feciori cu steaguri împodobite, ce amintesc de steagul dacic, iar momârlanii sunt mândri că pot duce mai departe, an de an, acesată moştenire unică.
Ascultați reportajul următor, realizat de Ilie Pintea, ca să aflați cum sună urarea Pițărăilor și de ce e atât de prețuită.