Jurnal de decembrie
Poveste cu aroma de scorțișoară, vanilie și marțipan, în atelierul unui maestru cofetar.
Articol de Ioan Suciu, 07 Decembrie 2011, 13:33
Miros de fulgi de zăpadă mă înconjoară de cum ies pe ușa casei.
Omătul scârțâie sub pașii mei. O aroma de scorțișoară și vanilie își face loc printre fulgii de nea, fapt ce mă face să înghit în sec și să grăbesc pasul. Aburul ce iese pe fereastra cofetăriei topește gheața ce vine din cer, de la Moș Crăciun.
Am ajuns. Lânga mine, arădeanul Ioan Gui, bihorean la origine și cu studii de sculptură, un maestru cofetar de altădată, care în ultimii 30 de ani a adunat cărți vechi cu rețete, dar și majoritatea echipamentelor folosite de cofetarii arădeni în perioada interbelică. Așa s-a născut la Arad unicul muzeu al cofetăriei din România.
Ioan Suciu a fost acolo și a realizat reportajul următor, însoțit de imagini și de fotografiile alăturate.