JURNAL DE DECEMBRIE. Galați.
Satul gălăţean Tuluceşti este singurul din judeţ în care oamenii încă mai cunosc obiceiul Sfatului Bătrânilor.
Articol de Maria Măndiţă, Galaţi, 27 Decembrie 2010, 14:47
Pe vremuri, pe când oprobiul public era o pedeapsă mai mare decât orice amendă, sau condamnare penală, în satele gălăţene, faptele antisociale comise de localnici erau judecate de bătrânii locului.
Cei mai avuţi şi mai respectabili oameni din sat - din mijlocul cărora nu lipsea preotul - constituiau instanţa de judecată a localităţii, în faţa căreia erau aduşi aceia care, de-a lungul anului, încălcau normele de convieţuire. Atât soţii bătăuşi, cât şi găinarii, ori flăcăii infideli care dădeau speranţe deşarte fetelor mari, toţi erau aduşi, în ziua de Sfântul Ştefan, la „Sfatul Bătrânilor", care se organiza fie la casa unui gospodar, fie la cârciumă, ori la primărie.
Acolo, bătrânii locului îi certau pe cei care greşiseră şi, uneori, chiar le impuneau anumite restricţii sociale, drept pedeapsă - să nu se mai apropie de casa păgubitului, ori să nu participe la hora satului… Însă, cea mai mare realizare a bătrânilor era atunci când, în urma judecăţii, cei certaţi se împăcau.
În zilele noastre, membrii grupului focloric „Bătrânii din Tuluceşti", coordonaţi de profesorul Amelian Chirilă, încă mai păstrează această tradiţie şi, chiar dacă ea nu mai are caracterul legislativ de odinioară, rămâne mărturie a unor obiceiuri deosebite. Ascultaţi un reportaj realizat de colega noastră, Maria Măndiţă.
Localnicii din Tulucești care cunosc obiceiul <<Sfatul Bătrânilor>> fac parte din grupul folcloric <<Bătrânii din Tulucești>>, grup care participă anual la Festivalul de tradiții și Obiceiuri <<Tudor Pamfile>> din Galaţi