Istorie îngropată în asfalt
Pe locul unor vechi cuptoare de ars lut din Botoşani autorităţile vor să facă o parcare.
Articol de Gina Poenaru, Botoşani, 16 Septembrie 2010, 11:52
Proiectul de reabilitare a Centrului Istoric din Botoşani, demarat anul trecut cu fonduri PHARE, în valoare de 6,2 milioane de euro, a scos la suprafață "Vechiul Oraș": fragmente de ceramică de o valoare deosebită pe care încă se mai vede amprenta meșterului, cahle cu Sfinții Petru și Pavel, dar și cu dansatori și cavaleri, porțelanuri, sticlărie și chiar monezi datând din 1867 sau chiar din secolul XV, dar și cuptoare de ars ceramică și patru de topit minereuri de la sfârșitul anilor 1300.
Noile vestigii au schimbat, practic, istoria orașului Botoșani, care a fost menționat în documente pentru prima data în 1439, în "Letopisețul Țării Moldovei" de Grigore Ureche. Descoperirile plasează și certifică începutul de viață a orașului mai departe în istorie, înainte de înfiinţarea statului feudal Moldova.
Arheologii au recomandat conservarea zonei, chiar dacă asta presupune costuri mari, iar autoritățile promiteau amenajarea unui muzeu in aer liber, acoperit cu sticlă, însă până acum municipalitatea nu a găsit o soluţie pentru a le pune în valoare.
În locul muzeului, care ar fi costat cel mult 100.000 de euro, municipalitatea vrea să amenajeze o parcare cu plată, iar situl arheologic să fie marcat cu indicatoare însoțite de fotografii din timpul săpăturilor.
Ascultaţi un reportaj realizat de Gina Poenaru.