Istoria aviaţiei, scrisă de românii de la ARCA
Dezvoltarea tehnologiilor pentru turismul spaţial: construirea primului avion supersonic românesc IAR 111 Excelsior.
Articol de Ana-Maria Cîrstea, Râmnicu Vâlcea, 25 Aprilie 2012, 09:37
Că un vis aproape imposibil de realizat poate deveni realitate, au demontrat-o în repetate rânduri românii, chiar în cazul zborului pentru care prea puţini dădeau şanse. Acelaşi lucru se întâmplă şi acum cu visul echipei ARCA (Asociaţia Română de Cosmonautică şi Astronautică), vis ce ar contribui la încă o filă scrisă în istoria mondială a zborului. Şi deşi "creierul" echipei este din judeţul Vâlcea, iar organizaţia îşi are rădăcinile în Râmnicu Vâlcea, cei de pe aceste meleaguri nu dau prea mari şanse proiectului ARCA. Totuşi, membrii asociaţiei au convingerea că vor contribui serios la dezvoltarea tehnologiilor pentru turismul spaţial prin construirea primului avion supersonic românesc IAR 111 Excelsior. Acesta din urmă va fi conceput în aşa fel încât să permită lansarea rachetei Haas II pentru competiţia americană de astronautică Google Lunar X Prize.
Şi deşi unii susţin că un asemenea supersonic nu ar avea nicio şansă să transporte două persoane, pilot şi navigator, cel care garantează pentru îndeplinirea acestui vis este chiar Gheorghe Târcă, fostul profesor al lui Dumitru Popescu, “creierul” echipei ARCA, cel care i-a îndrumat primii paşi în acest domeniu, actual cadru didactic la Palatul Copiilor din Rm.Vâlcea.
Dacă toate probele vor decurge conform planurilor asociaţiei, primul zbor supersonic al avionului IAR-111 este prevăzut pentru prima jumătate a anului 2013. Până atunci, însă, ARCA a deschis o campanie de strângere de fonduri pentru realizarea motorului rachetă a avionului care sa funcţioneze cu apă oxigenată şi kerosen. Rachetă spaţială ar urma să ducă o sondă pe Lună pentru a transmite imagini video de acolo. Pentru realizarea motorului respectiv, cei de la ARCA au nevoie de 200.000 de dolari.
Dacă membrii ARCA vor reuşi să trimită imagini şi un email după aselenizare, adică după contactul cu Luna, aceştia ar putea fi câştigătorii competiţiei americane de astronautică Google Lunar Xprize, câştig ce le-ar aduce membrilor ARCA un premiu în valoare de 30 de milioane de dolari.