Încondeierea ouălor, o artă
Arta încondeierii ouălor este foarte bine reprezentată mai ales în zona de munte a judeţului Suceava.
Articol de Mihaela Buculei, Suceava, 28 Martie 2012, 17:11
Aici există numeroşi artişti ai acestei arte, care pun în practică această tradiţie de a încondeia ouăle în apropierea Sărbătorii Paştelui şi de a merge cu ele în expoziţii, târguri, multe chiar internaţionale. În localitatea Ciocăneşti, spre exemplu, femeile încep să incondeieze ouăle cu mult înaintea Paştelui.
Această artă are la bază, două tehnici: încondeiatul cu pensula si închistritul, la care se foloseşte ceara. În trecut, în localităţile Moldova- Suliţa şi Breaza era foarte apreciată arta incondeierii pe un fond de culoare inchisă, la Ciocăneşti fondul este negru complet.
La Pojorâta şi Câmpulung Moldovenesc locuitorii încondeiau ouăle cu pensula. În zona localităţilor de pe Valea Moldoviţei, fondul dominant era cel de culoare roşie.
Tehnica încondeierii cu pensula implică aplicarea culorii direct pe ou, iar pentru delimitarea nuanţelor se foloseşte o tuşă groasă. Domină motivele întâlnite în modelele de pe cămăşile şi cojoacele naţionale, dar şi modele de icoane, peisaje.
Cea mai veche şi dificilă metodă de încondeiere este tehnica inchistririi. Se foloseşte ceară, aplicată cu chişita cu fir de păr sau din tablă de alamă, iar produsele obţinute sunt unicat. Motivele sunt foarte vechi şi multe dintre ele sunt inspirate din ceea ce există în gospodăria ţăranului (plugul, grebla, lopata, coarnele berbecului), din natură (frunza de stejar, spicul de grâu, feriga) dar şi din credinţa populară (crucea, steaua, calea rătăcită). Tradiţia încondeierii este transmisă şi tinerilor, în judeţ existând adevărate şcoli cu acest profil.