Și ei vor să învețe
Datorită părinților, la Galați funcționează o grupă de grădiniță pentru copiii nevăzători.
Articol de Maria Măndiţă, Galaţi, 27 Februarie 2013, 15:32
S-a luptat cu autorităţile locale şi până la urmă a învins. Mihai şi soţia sa Anca Laura Cioc, părinţii unui copil cu deficienţe de vedere din Galaţi au reuşit să convingă autorităţile locale să înfiinţeze, la Galaţi, o grupă de grădiniţă pentru copiii nevăzători. Mihai a citit tot ce s-a putut în materie de legislaţie privind protecţia persoanelor cu handicap şi a aflat că dreptul acestor persoane la educaţie, fără discriminare, este garantat în România.
În baza acestei legi, soţii Cioc au mers la Direcţia Judeţeană pentru Protecţia Copilului, la Inspectoratul Şcolar Judeţean şi a reuşit ceea ce nu eu reuşit, ani de zile, zeci de părinţi aflaţi în aceeaşi situaţie: înfiinţarea la Şcoala Gimnazială Specială Emil Gârleanu (unitatea P.P. Neveanu – unitate şcolară pentru copiii cu deficienţe de auz) a unei grupe de grădiniţă pentru copiii nevăzători din Galaţi.
Până la înfiinţarea acestei grădiniţe, părinţii copiilor nevăzători care doreau să îşi dea prichinedii la grădiniţă erau nevoiţi să îi trimită la 136 km depărtare, la Buzău, cea mai apropiată unitate de învăşământ preşcolar. La grădiniţa de la Galaţi învaţă atât copii din municipiu, cât şi din judeţ – din comunele Cudalbi şi Tudor Vladimirescu. Copiii vin dimineaţă şi după programul de învăţare (8.00-12.30) primesc masa, apoi au programul de somn, iar după amiază, program de jocuri. Părinţii vin şi iau copiii seara, la ora 18.00. Copiii din judeţ stau la grădiniţă în regim de internat. Deşi se află la prima experienţă de acest gen, educatorii şi psihologii din grădiniţă sunt extrem de ataşaţi de copii şi fac eforturi uriaşe pentru ca aceştia să poată învăţa orice învaţă un prichindel la grădiniţă : să numere, să recite poezii, să cînte, ba chiar să înveţe alfabetul.
Grădiniţa este una de stat, iar părinţii nu plătesc taxe speciale, ci doar nu mai încasează de la stat alocaţia pentru creşterea copilului. Pe principiul că statul suportă costurile transportului şcolar pentru şcoala de masă, acum Mihai caută soluţii pentru ca autorităţile să suporte şi costul transportului copiiilor din judeţ la Grădiniţa pentru Nevăzători din Galaţi.
Soţii Cioc nu se opresc aici. Au înfiinţat Asociaţia Părinţilor Copiilor Slab Văzători şi Nevăzători (http://www.retinopatiecopii.ro/), prin intermediul căreia încearcă să ajute copii cu astfel de deficienţe. Mihai şi Anca visează ca pe viitor, la Galaţi, să se înfiinţeze şi o şcoală pentru copiii nevăzători, astfel încât micuţii să nu fie nevoiţi să se despartă de părinţi, pentru a merge la internat, la Buzău.