Elevi cu probleme de sănătate
În judeţul Vâlcea, tot mai mulţi elevi au o greutate mult peste limita admisă vârstei lor şi au reale probleme cu vederea.
Articol de Ana-Maria Cîrstea, Râmnicu Vâlcea, 19 Septembrie 2011, 16:23
Dacă învaţă bine sau nu, mai toţi se întreabă şi fac tot felul de programe în sensul acesta, dar dacă sunt oferite toate condiţiile pentru ca elevii să se poată bucura de un act educaţional ca la carte, prea puţini fac ceva pentru oferirea unui spaţiu adecvat învăţării. Şi astfel, fără o atentă supraveghere, numărul şcolarilor care suferă de diferite afecţiuni creşte de la o zi la alta. Aşa se întâmplă şi în judeţul Vâlcea unde tot mai mulţi elevi au o greutate mult peste limita admisă vârstei lor şi au reale probleme cu vederea. Cel puţin asta arată datele din teren ale inspectorilor din cadrul Direcţiei de Sănătate Publică Vâlcea.
O alimentaţie nesănătoasă, clase insuficient luminate sau bănci neadaptate noilor elevi…acestea sunt doar trei dintre motivele invocate de către inspectorii Direcţiei de Sănătate Publică Vâlcea pentru afecţiunile găsite în rândul şcolarilor atât din mediul urban, cât şi din mediul rural.
Vâlcea se confruntă la ora actuală cu o creştere a numărului de copii ce prezintă dezvoltare fizică dizarmonică, în special a celor cu un plus de greutate, dar şi a celor care au deformări ale coloanei vertebrale sau tulburări de vedere. “Din totalul copiilor verificaţi de noi, 30% dintre aceştia se confruntă cu probleme de greutate şi vedere, dar şi cu afecţiuni ale coloanei vertebrale. Noi suntem de părere că numărul lor este mult mai mare, însă faptul că în mediul rural nu există cabinete medicale şcolare, iar informarea se face doar prin intermediul medicilor de familie unde comunicare este puţin mai defectuoasă, putem vorbi doar despre un procent de 30% a elevilor cu probleme”, ne-a precizat Lorena Mărgăritescu, director adjunct al Direcţiei de Sănătate Publică Vâlcea.
În momentul de faţă, cei de la Direcţia de Sănătate Publică Vâlcea investighează în continuare cauzele afecţiunilor elevilor respective pentru a pune la punct un program menit a reduce cifra celor care au probleme cu vederea, coloana vertebrală şi chiar cu greutatea. Detalii are Ana-Maria Cîrstea.