Ascultă Radio România Actualitaţi Live

E vremea pălincii!

În Sălaj, gospodarii au început să fiarbă pălinca, un produs care nu mai are nevoie de nici o prezentare.

E vremea pălincii!
Pregătirea pălincii (foto: Adrian Lungu)

Articol de Adrian Lungu, Sălaj, 23 Octombrie 2012, 18:02

Pălinca a devenit un simbol al judeţului Sălaj, produsul natural fiind atestat în jurul anului 1500. Reţeta preparării băuturii este păstrată şi în zilele noastre, băutura fiind considerată înainte de toate un produs natural tradiţional care nu lipseşte de la niciun eveniment important din viaţa sălăjenilor.

Totul începe primăvara, odată cu toaletarea livezilor cu pruni. Toamna prunele sunt scuturate din pruni şi culese, evenimentul fiind o adevărată sărbătoare de familie, dar şi un motiv de reuniune familială. Prunele sunt depozitate apoi în căzi din lemn de brad şi lăsate la fiert în suc propriu.

Fiertul pălincii începe de obicei în luna octombrie odată cu scăderea temperaturilor, mai ales pe timpul nopţii. Prunele sunt transportate la pălincii unde sunt puse la fiert de către brainer sau heteş, adică aceea persoană care cunoaşte secretul preparăii pălincii. Prima băutură are mai puţin de 40 de grade tărie şi este considerată mult prea slabă şi nebăubilă. Aşa că este fiartă în cazan a doua oară când din căldarea de aramă curge pălincă la o tărie cuprinsă între 52 şi 54 de grade.

Este nevoie de cel puţin şase ore până când primi stropi de pălincă ies din căldare. Procesul este unul extrem de migălos, dar rezultatul este spectaculos. În timp ce plinca fierbe în cuptorul de sub cazan sunt lăsaţi cartofi la copt şi slănina afumată cu ceapă la fript pentru proprietarii prunelor care vin la pălincie.

Spre dimineaţă pălinca este gata fiartă şi depozitată apoi în locuri întunecoase, doar în butoaie din lemn sau sticlă. Băutura nu are termen de valabilitate! Pălinca este realizată doar prin fierberea prunelor şi nu conţine zahăr sau alte produse, doar sucul natural al fructului.

Încă din ani 60' pălinca a fost pentru sălăjeni şi un produs deschizător de drumuri. Obiceiul este ca înainte de a porni la drum sălăjeanul să pună în geamantan o sticlă cu pălincă ce urmează să fie oferită celui cu care se va întâlni la destinaţie. Dar celebra băutură nu poate fi cumpărată legal din magazine. Toată pălinca este comercializată deocamdată doar la negru pentru simplul fapt că în judeţ nu există antrepozite fiscale, adică acele unităţi în care băutura să fie înregistrată la fierbere şi la îmbuteliere. Pălincarii cer însă ca băutura să fie scoasă de pe lista băuturilor spirtoase şi să fie introdusă pe lista produselor tradiţionale pentru a scăpa de accizarea considerată prea mare.

Beius - Cel mai mic preț al gigacaloriei din țară
Obiectiv, România 12 Ianuarie 2022, 13:29

Beius - Cel mai mic preț al gigacaloriei din țară

Cele 23-25 de grade C din apartamente nu se simt deloc la factura, pentru ca sursa caldurii este una naturala.In anul 2001...

Beius - Cel mai mic preț al gigacaloriei din țară
Domnu’ Viorel, din Dumbrava, Bihor
Obiectiv, România 20 Octombrie 2021, 16:44

Domnu’ Viorel, din Dumbrava, Bihor

Peste 2500 de oameni, nedoriți nici de către societate și instituțiile ei de protecție, nici de către familie sau...

Domnu’ Viorel, din Dumbrava, Bihor
Strămutații de la Ocnele Mari: Blocați și de natură, și de autorității
Obiectiv, România 27 Septembrie 2021, 18:26

Strămutații de la Ocnele Mari: Blocați și de natură, și de autorității

Familiile de la Ocnele Mari, județul Vâlcea, trăiesc în incertitudine, de mai bine de 10 ani de la alunecările de teren care...

Strămutații de la Ocnele Mari: Blocați și de natură, și de autorității
Epopeea Porții turcești din Galați
Obiectiv, România 17 Septembrie 2021, 14:50

Epopeea Porții turcești din Galați

Mini-ancheta de astăzi aduce în atenție “Poarta turcească” – un monument istoric din Galați, care zace ne-restaurat pe un...

Epopeea Porții turcești din Galați
 De 1 Decembrie, cu Sava Negrean Brudașcu
Obiectiv, România 01 Decembrie 2020, 13:54

De 1 Decembrie, cu Sava Negrean Brudașcu

SAVA NEGREAN BRUDAȘCU- "La mulți ani, România mea! Să fim uniți la greu și multă sănătate, dragi români!"

De 1 Decembrie, cu Sava Negrean Brudașcu
De 1 Decembrie, cu Sava Negrean Brudașcu
Obiectiv, România 01 Decembrie 2020, 11:20

De 1 Decembrie, cu Sava Negrean Brudașcu

SAVA NEGREAN BRUDAȘCU- "La mulți ani, România mea! Să fim uniți la greu și multă sănătate, dragi români!"

De 1 Decembrie, cu Sava Negrean Brudașcu
Obiectiv, România 02 Decembrie 2019, 10:14

Brexit pe şantier: Reportaj cu românii aflaţi la muncă în Marea Britanie

În Londra aproape că nu există șantier pe care să nu întâlnești muncitori români. Nu există o statistică oficială, dar se...

Brexit pe şantier: Reportaj cu românii aflaţi la muncă în Marea Britanie
Expoziția în memoria eroului Mădălin Stoica a ajuns la Buzău
Obiectiv, România 12 Noiembrie 2019, 20:19

Expoziția în memoria eroului Mădălin Stoica a ajuns la Buzău

Vernisajul a avut loc chiar de Ziua Veteranilor din Teatrele de Operații, la biserica ridicată de veterani în curtea Diviziei...

Expoziția în memoria eroului Mădălin Stoica a ajuns la Buzău