E vremea pălincii!
În Sălaj, gospodarii au început să fiarbă pălinca, un produs care nu mai are nevoie de nici o prezentare.
Articol de Adrian Lungu, Sălaj, 23 Octombrie 2012, 18:02
Pălinca a devenit un simbol al judeţului Sălaj, produsul natural fiind atestat în jurul anului 1500. Reţeta preparării băuturii este păstrată şi în zilele noastre, băutura fiind considerată înainte de toate un produs natural tradiţional care nu lipseşte de la niciun eveniment important din viaţa sălăjenilor.
Totul începe primăvara, odată cu toaletarea livezilor cu pruni. Toamna prunele sunt scuturate din pruni şi culese, evenimentul fiind o adevărată sărbătoare de familie, dar şi un motiv de reuniune familială. Prunele sunt depozitate apoi în căzi din lemn de brad şi lăsate la fiert în suc propriu.
Fiertul pălincii începe de obicei în luna octombrie odată cu scăderea temperaturilor, mai ales pe timpul nopţii. Prunele sunt transportate la pălincii unde sunt puse la fiert de către brainer sau heteş, adică aceea persoană care cunoaşte secretul preparăii pălincii. Prima băutură are mai puţin de 40 de grade tărie şi este considerată mult prea slabă şi nebăubilă. Aşa că este fiartă în cazan a doua oară când din căldarea de aramă curge pălincă la o tărie cuprinsă între 52 şi 54 de grade.
Este nevoie de cel puţin şase ore până când primi stropi de pălincă ies din căldare. Procesul este unul extrem de migălos, dar rezultatul este spectaculos. În timp ce plinca fierbe în cuptorul de sub cazan sunt lăsaţi cartofi la copt şi slănina afumată cu ceapă la fript pentru proprietarii prunelor care vin la pălincie.
Spre dimineaţă pălinca este gata fiartă şi depozitată apoi în locuri întunecoase, doar în butoaie din lemn sau sticlă. Băutura nu are termen de valabilitate! Pălinca este realizată doar prin fierberea prunelor şi nu conţine zahăr sau alte produse, doar sucul natural al fructului.
Încă din ani 60' pălinca a fost pentru sălăjeni şi un produs deschizător de drumuri. Obiceiul este ca înainte de a porni la drum sălăjeanul să pună în geamantan o sticlă cu pălincă ce urmează să fie oferită celui cu care se va întâlni la destinaţie. Dar celebra băutură nu poate fi cumpărată legal din magazine. Toată pălinca este comercializată deocamdată doar la negru pentru simplul fapt că în judeţ nu există antrepozite fiscale, adică acele unităţi în care băutura să fie înregistrată la fierbere şi la îmbuteliere. Pălincarii cer însă ca băutura să fie scoasă de pe lista băuturilor spirtoase şi să fie introdusă pe lista produselor tradiţionale pentru a scăpa de accizarea considerată prea mare.