Dezastru în maternităţi
Cazul Maternităţii Giuleşti a scos la lumină problemele unităţilor spitaliceşti din ţară.
19 August 2010, 15:49
Maternitatea din Ploieşti funcţionează cu doar jumătate din personalul prevăzut în normativele Ministerului Sănătăţii, fără sistem de avertizare fum/ flacără şi fără camere de supraveghere.
Călin Boeru, managerul general al maternităţii ploieştene a afirmat că situaţia cea mai gravă se înregistrează la secţia de neonatologie, unde, dintr-un normativ de 15 posturi de medici, doar şase sunt ocupate, unul dintre aceste cadre medicale având deja vârstă de 67 de ani.
În ceea ce priveşte numărul asistentelor din secţiile de neonatologie deficitul este mai mare de 50%existand doar 55 asistente dintre cele 114 posturi prevăzute conform normativelor .
La nivelul întregului Spital de Obstetrică şi Ginecologie Ploieşti există două posturi de medic radiolog dar niciunul nu este ocupat, unitatea funcţionând de anul trecut fără niciun medic cu această specializare şi doar patru anestezişti, din normativul de şase.
Ultimul concurs pentru posturile vacante din Maternitea din Ploieşti a fost organizat în anul 2009, când s-au prezentat trei medici rezidenţi, aceştia fiind, în acest moment, plecaţi la specializare.
Spitalul de Obstetrică şi Ginecologie din Ploieşti, municipiul reşedinţă de judeţ ,dispune de 300 de pături, dintre care 100 sunt doar în Secţia de Neonatologie, iar de la începutul anului şi până acum, la această maternitate s-au înregistrat 2.700 de naşteri.
De asemenea, o situaţie îngrijorătoare se înregistrează şi la Serviciului Judeţean de Ambulanţă, unde,se lucrează cu doar jumătate din numărul de medici necesar desfăşurării activităţii în condiţii optime, serviciul având nevoie de încă 15 medici, iar pentru a acoperii numărul mare de solicitări, mai ales în zilele de caniculă, tura unui echipaj ( şofer şi medic / asistentă) a fost mărită de la 8 la 12 ore. Aceste posturi sunt libere, de doi ani, dar de câte ori au fost scoase la concurs nu au existat solicitări pentru ele, a precizat managerul instituţiei dr. Nicolae Daniel. Deficit se înregistrează şi la numărul de ambulantieri (148 în prezent) şi asistenţi (137), pe aceste segemente fiind nevoie de suplimentarea cu 10, respectiv 15 posturi.
Un deficit de 10 până la 25 de medici se înregistrează, la nivelul judeţului Prahova, pe fiecare dintre cele peste 30 de specialităţi medicale existente, a declarat, preşedintele Colegiului Medicilor Prahova, doctor Simona Schnelbach.
Doar în ultima perioadă 15 medici ( 6 medici de familie, 4 de la Spitalul CFR şi 5 de la Spitalul Judeţean de Urgenţă Ploieşti ) şi-au manifestat dorinţa de a pleca în străinătate, iar de la începutul anului şi până acum, Colegiul Medicilor Prahova a eliberat 25 de certificate profesionale la angajarea în ţările membre ale Uniunii Europene..
Preşedintele Colegiului Medicilor, Simona Schnelbach, a caracterizat acest fenomen al plecării cadrelor medicale în alte ţări drept "hemoragie de doctori", în condiţiile în care, la nivel naţional,în urmă celor două târguri de joburi organizate în primele luni ale anului, peste 6.000 de medici au ales să profeseze în străinătate, ne-a informat colega noastră, Simona Uţă.
Un alt scandal în sistemul medical românesc a fost pe punctul de a începe la Spitalul de Urgenţă din Craiova. Secţia de neonatologie din cea mai mare unitate medicală din sudul ţării este depăşită de situaţie.
În momentul de faţă toate cele 10 dispozitive speciale dedicate bebeluşilor născuţi prematur sunt ocupate cu cazuri grave. În ultimele 24 de ore medicii au mai primit încă trei nou-născuţi prematur, care aveau urgentă nevoie de susţinere medicală. Au făcut adevărate minuni pentru a-i ţine în viaţă fără aparate .
Ascultaţi un reportaj realizat de colegul nostru, Gabriel Schirger.