De la cetatea Alba Carolina, la Alba Iulia – orașul Marii Uniri
Când vorbim de Alba Iulia, asociem orașul cu marea unire și cu ziua națională, dar însemnătatea acestei așezări coboară și mai adânc în istorie.
Articol de Ilie Pintea, 01 Decembrie 2016, 12:23
Când vorbim de Alba Iulia, asociem orașul cu marea unire și cu ziua națională, dar însemnătatea acestei așezări coboară și mai adânc în istorie, iar cetatea Alba Carolina e dovada palpabilă a faptului că, încă de acum 2000 de ani, vechiul Apulum a continuat să fie în centru evenimentelor care au făcut România așa cum e.
Revăd în fiecare an zidurile vechii cetăți cu emoție, dar și cu aceeași curiozitate, pentru că, așa cum știu ce ce au vizitat-o, cetatea s-a schimbat radical în ultimii ani și a devenit una dintre principalele atracții turistice din Transilvania.
AUDIO: Reportaj.
Dacă nu știți cu ce ar trebui să începeți turul cetății și nici de ce e atât de importantă din punct de vedere istoric, ascultați-l pe directorul Muzeului Unirii din Alba Iulia, Gabriel Tiberiu Rustoiu, care mi-a spus că, de când există, Alba a fost capitală.
Chiar dacă frigul începutului de decembrie nu prea îmbie la plimbare, am văzut sute de oameni care admirau fie vechile biserici din interiorul cetății, fie porțile ornamentate. Unul dintre ei pleca din țară, dar a făcut un ocol doar să vadă cetatea de la Alba. Încă de la începerea programului de reabilitare, numărul turiștilor a crescut spectaculos, ajungând să se tripleze față de 2011.
Restaurarea fortificațiilor nu s-a făcut fără dificultăți, însă rezultatul e de nivel european. Mihai Coșer, de la primăria Alba Iulia, spunea că investiția de aproape 60 de milioane de euro, finanțată din fonduri europene și guvernamentale, e una dintre cele mai mari din România.
Dincolo de felul spectaculos în care arată, cetatea Alba Carolina e cât se poate de vie, pentru că a devenit polul unor evenimente care mai de care, de la festivaluri de jazz până la spectacole de reconstituiri istorice, iar proiectele culturale ce au ca punct de plecare cetatea sunt abia la început. Merită să îi faceți o vizită, măcar pentru că, în fiecare an, la 1 decembrie, Alba Iulia devine cealaltă capitală, și ne aduce aminte că, oriunde-am fi, suntem români.