Clădiri istorice distruse de interese
Statul şi zeci de proprietari de clădiri istorice din Botoşani lasă imobilele să se degradeze.
Articol de Gina Poenaru, Botoşani, 05 August 2010, 12:11
Statul şi zeci de proprietari de clădiri istorice din Botoşani lasă imobilele să se degradeze. Primul nu are bani, însă ceilalţi aşteaptă autodemolarea, pentru a valorifica mai uşor terenurile de sub ele. Aşa se face că adevărate bijuterii arhitectonice atrag atenţia doar pentru că sunt devastate.
Direcţia pentru Cultură nu a aplicat până acum nici o amendă, deşi legea permite acest lucru. Şi tot legea permite declasificarea imobilelor, aşa că proprietarii lor cer, o dată la trei ani, documente care să scoată clădirile din patrimoniul naţional, pentru a le demola. Ministerul nu a acceptat nici o cerere de acest tip pentru Botoşani.
130 de clădiri istorice din judeţul Botoşani au ţinut piept vitregiilor timpului şi au rezistat până astăzi. Toate sunt incluse în patrimoniul naţional, însă foarte puţine au avut parte de stăpâni care au înţeles că şi zidurile trebuie ingrijite. Starea lor de degradare a avansat iar reabilitarea este din ce în ce mai costisitoare. Este vorba de milioane de euro.
Există şi clădiri ale căror prorietari nici măcar nu sunt cunoscuţi. Cel mai grav este că indolenţa ne macină trecutul, pentru că aceştia aşteaptă ca zidurile care se încăpăţântează să reziste în timp, să cadă cândva la pământ, pentru că terenul pe care îl ocupa este mai preţios decât istoria.
Ascultaţi un reportaj de Gina Poenaru, însoţit de imaginile alăturate.