Cătina, planta minune
Secretul longevității și frumuseții, dezvăluit la Frumușeni, în județul Arad.
Articol de Ioan Suciu, 16 Noiembrie 2012, 19:46
Cea mai importantă cultură de cătină din România se află în apropiere de localitatea Frumuşeni din județul Arad. Cătina este un bun antioxidant şi conţine de două ori mai multă vitamina C decât măceşul şi de zece ori mai mult decat citricele.
Cultura de cătină aparţine lui Alexandru Vulpe, care are o experienţă de 35 de ani în horticultură. Împreună cu familia sa, în urmă cu patru ani, a înfiinţat la Frumuşeni prima fermă pilot profesionistă din România pentru cultura cătinei.
Familia Vulpe este cu totul dedicată acestei adevărate plante miraculoase. Pe Claudia Vulpe şi fica acesteia, Iulia, le-am găsit în câmp, unde lucrau din plin alături de cei 30 de zilieri la scoaterea răsadului de cătină, în timp ce birocraţia din sistem îl ţine deoparte pe inginerul Alexandru Vulpe.
O bună parte din producţia de cătină ia calea exportului. Cătina este cea mai profitabilă cultură pomicolă din zona temperată a României. Preţul de vânzare a cătinei este de 1,7 – 1,9 euro pe kilogram. În acest an s-au obținut producții de până la 9 kg de fructe pe un pom. Pe un hectar sunt în jur de 2100 de arbuşti de cătină, ceea ce a făcut ca în 2012, la trei ani de la plantarea cătinei la Frumuşeni, să se obţină o producţie de aproape 17 tone la hectar. Costul pentru plantarea unui hectar de cătină este între 2.500 – 2.700 de euro. În aceste condiţii, familia Vulpe are planuri legate şi de procesare, prin achiziţionarea unei linii tehnologice pentru producerea de siropuri şi ulei de cătină.
Iulia Vulpe are licenţa în cătina şi totodată este cu totul dedicată acestei plante miraculoase. Fondurile europene sunt însă greu de accesat pentru cei ce muncesc planurile fezabile.