Căluşul de Frânceşti
Un vechi obicei ceremonial din Vâlcea este pe cale de dispariție.
Articol de Ana-Maria Cîrstea, Râmnicu Vâlcea, 25 Mai 2012, 16:52
Jucat în special în ziua de Rusalii, dar şi în alte zile pentru tămaăuirea unor persoane suferinde de anumite boli sau pentru înlaăurarea duhurilor rele, călușul se joacă cu totul diferit în comuna vâlceană Frânceşti.
Nealterat de zeci de ani, cu un ceremonial respectat după legile bătrânilor satelor Frânceşti, jocul de căluş din satul Dezrobiţi, reprezentativ pentru judeţul Vâlcea, este cel care a adus comunei numai premii pentru originalitate şi autenticitate.
Cât despre membrii cetei de căluşari, fie că au 11 ani sau 63, cu toţii îndrăgesc jocul căluşului şi cred cu tărie în puterea de tămăduire pe care o are acesta.
Totuşi, pe cât de original şi autentic este acest joc, există însă şi marele pericol ca în timp să se piardă lăutarii care îi însoţesc pe căluşarii din Frânceşti. Mai mult, din lipsa banilor pentru costumaţiile specifice, prea puţini tineri au norocul să facă parte din ceata de căluşari atât de apreciată de către specialiştii Institutului Naţional de Etnografie şi Folclor al Academiei Române.