Brăţări dacice la Ploieşti
Ploieştenii pot admira celebrele brăţări, dar şi alte piese, la Muzeul Judeţean de Istorie.
25 Noiembrie 2009, 17:28
Patru dintre cele 12 brăţări de la Sarmizegetusa au fost aduse la Ploieşti pentru a fi prezentate în cadrul Expozitţei " Comorile Dacilor" , ce va fi găzduitaăde Muzeul Judeţean de Istorie şi Arheologie în perioada 26 noiembrie - 20 decembrie.
Este pentru prima dată când Muzeul Naţional de Istorie expune aceste brăţări în alt loc decât la Muzeul din Bucureşti şi tot pentru prima dată când se expun patru brăţări ( pâna acum ele fiind prezentate publicului cel mult câte două). Povestea brăţărilor dacice a suscitat atât interesul ispecialiştilor cât şi al publicului larg, mai puţin avizat, deoarece ea seamănă, aşa cum este prezentată chiar în catalogul expoziţiei, mai mult cu un film de spionaj: 12 brăţări de aur dacic au fost descoperite în apropierea cetăţii Sarmizegetusa, în perioada 1999-2001, ele fiind "scoase la lumină" prin operaţiuni ilegale de braconaj arheologic, întreprinse de grupuri organizate.
Cele mai multe dintre brăţările dacice de aur au făcut obiectul unui export ilicit, fiind recuperate ulterior de către organele judiciare, de la cetăţeni străini. O singură brăţară a fost recuperată pe teritoriu românesc, în urma unei operaţiuni sub acoperire. Conform datelor adunate atât de arheologi cât şi de organele judiciare ,din zona Sarmizegetusa au fost scoase, în total, 24 de brăţări de aur. Cele expuse în cadrul expoziţiei de la Ploieşti au fost recuperate din Germania în ianuarie 2007 şi cântăresc, fiecare, aproximativ un kilogram.
Alături de aceste brăţări, la Expoziţa din Ploieşti sunt expuse şi alte 36 de obiecte ( în total 40 de exponate) toate fiind clasificate ca " tezaur". Printre ele se numără şi 6 bijuterii de argint descoperite în judeţul Prahova, în comuna Coada Malului, în anul 1932, care au fost ţinute ascunse pâna în anul 1954. Acestea sunt pentru prima dată expuse în judeţul în care au fost descoperite.
Deoarece valoarea obiectelor expuse se cifreaza la milioane de euro, măsurile de protecţie luate de Muzeul Judeţean de Istorie şi Arheologie Prahova sunt fără precedent, clădirea fiind inclusă, în perioada cât găzduieşte expoziţia, pe lista "obiectivelor speciale" ce necesită măsuri de sigurantă deosebite.
Intrarea în expoziţie se va face, începând de mâine, în fiecare zi între orele 09.00 şi 16.00, în grupuri de maximum 10 persoane , iar costul unui bilet este de 4 lei pentru vizitatori în grup şi 16 lei pentru individual.