Bătălia pentru spital din Valea Almăjului
Reportajul ediției: o asociație din comună vrea să redeschidă spitalul, pe banii comunității locale.
Articol de Mario Balint, 18 Septembrie 2012, 16:14
De mai bine de un an, de cînd Spitalul Comunal "Dr. Olariu", din Bozovici a fost închis, mulţi pacienţi au fost salvaţi doar de noroc, sau de unul dintre doctorii care se încăpăţînează să-şi ajute semenii în orice situaţie. Gravide care au născut în salvare, la poarta spitalului, stopuri cardiace sau şocuri anafilactice, cazuri "comune" într-o zonă unde primul spital se află la Reşiţa, la 100 de km distanţă. Ambulanţele SMURD sau ale Serviciului Judeţean, trei la număr, fac, uneori, şi 500 de km pe zi cu pacienţi aflaţi în stare gravă, sau, dinpotrivă, neinternabili. În aceast din urmă caz, pacientul din Valea Almăjului, ajunge la Reşiţa, e consultat de un medic, i se prescrie o reţetă şi este nevoit să se întoarcă, numai el ştie cu ce bani sau mijloc de transport, acasă, în Valea pe care o părăseşte tot mai rar, tocmai pentru că banii sînt puţini şi greu de drămuit. 20.000 de locuitori îşi propun, în fiecare zi, să nu se mai îmbolnăvească. Unii, din nefericire, nu se pot ţine de cuvînt!
Asociaţia "Sănătate pentru Almăj", s-a născut din dorinţa locuitorilor zonei de a redeschide spitalul închis, "din motive politice", de Ziua Păcălelii, pe 1 aprilie 2011. Consilierul judeţean Iustina Turnea, fostă primăriţă a comunei Eftimie Murgu şi fostă directoare la IAS-ul "fruntaş în întrecerea socialistă", a rămas, la cei 68 de ani ai săi "o femeie bărbată" şi plină de viaţă. Ea a fost iniţiatoarea acestui demers al societăţii civile, pentru că, spune Domnia Sa, "almăjenii s-au săturat de promisiunile de la Bucureşti şi şi-au luat viaţa în propriile mîini". La propriu! Asociaţia doreşte redeschiderea spitalului "Dr. Olariu", din Comuna Bozovici, şi va oferi medicilor care vor sluji aici, cîte 1000 de lei în plus la salariul oferit de Ministerul Sănătăţii. Din 2014, suma se va dubla! Primarul Adrian Stoicu pune "la bătaie" cîte un lot de pămînt şi apartamente moderne scutite de cheltuieli pentru medicii curajoşi: doi internişti şi un pediatru, de care spitalul din Bozovici are mare nevoie.
Dr. Mario-Adrian Olariu, fiul celebrului medic almăjan care a dat numele spitalului din Bozovici, rămîne sceptic, însă, în privinţa medicilor care doresc să vină să lucreze în această zonă izolată a judeţului Caraş-Severin. Şi, totuşi, zarurile au fost aruncate...