Banii pentru afaceri Start Up se lasă așteptați
Încurajarea tinerilor cu idei de afaceri din România se face mai mult pe hârtie şi mai puţin în practică.
Articol de Maria Măndiţă, Galaţi, 23 Noiembrie 2015, 20:05
Deşi proiectul european Start UP SMART se va încheia în decembrie, 42 de tineri din sud estul ţării (selectaţi din 400) aşteaptă încă să primească, fiecare, cei 20.000 de EURO promişi pentru a-şi pune pe picioare afacerea. Pentru a nu rata însă această şansă, tinerii s-au împrumutat de bani la rude şi prieteni sau au făcut credite.
42 de tineri din 13 judeţe ale ţării (regiunea de Dezvoltare SE şi Regiunea Sud-Muntenia) aşteaptă, din luna iunie, să primească, fiecare, cei 20.000 de euro promişi pentru a-şi pune pe picioare afacerea. Este vorba despre beneficiarii proiectului European “„Start Up Smart”, proiect derulat de Asociaţia Centrul de Dezvoltare SMART, parteneri în proiect fiind Asociaţia Patronatul Tinerilor Întreprinzători din Regiunea Sud-Est (PTIR Sud-Est) şi Structural Consulting Group, cel care deţine şi platforma online fonduri-strucrurale.ro.
Proiectul a cuprins două etape – cursuri de antreprenoriat pentru 400 de tineri din cele 13 judeţe – şi un concurs de idei de afaceri în urma cărora au fost selectate 42, fiecare idée urmând să primească o finanţare de 20.000 de euro, din care doar 2% reprezintă cofinanţarea beneficiarului. Totuşi, deşi cei 42 de tineri selectaţi şi-au deschis afacerile din luna iunie şi au depus, apoi, cereri de rambursare a banilor, în limita finaţării europene promise, până acum aceştia nu au primit nici măcar un euro. Mulţi din tinerii întreprinzători au rate restante la bănci, s-au împrumutat la prieteni şi au conturile blocate, întrucât în ultimele 6 luni au acumulat şi datorii la stat. Şi asta, deoerece proiectul prevedea ca fiecare întreprindere nou-creată să asigure şi angajarea a minim 2 persoane (care ar trebui menţinute încă 6 luni după finalitarea proiectului), angajaţi care au generat datorii la ANAF, care acum a emis decizii de impunere pentru tinerii angajatori. Asociaţia Patronatul Tinerilor Întreprinzători din Regiunea Sud-Est (PTIR Sud-Est) spune că fondurile europene nu ajung din cauza birocraţiei şi a condiţiilor stricte impuse prin ghidul de finanţare a proiectului, dar speră ca situaţia să se deblocheze în curând. Totuşi, proiectul Start Up Smart se va finalize pe 6 decembrie, ceea ce înseamnă că aceasta este data limită până la care tinerii mai pot primi şi cheltui fondurile europene.