Băile Figa, „litoralul” bistriţenilor
La Băile Figa, oamenii găsesc bazine cu apă sărată, dar şi dulce, un râu leneş, iar mai nou tobogane.
Articol de Cristiana Sabău, Bistriţa-Năsăud, 30 Iulie 2012, 17:55
Concediu acasă, cu bani puţini, dar cu multă distracţie. Mii de oameni iau cu asalt Băile Figa din Bistriţa-Năsăud zi de zi şi mai ales în week-end. Găsesc aici bazine cu apă sărată, dar şi dulce, un râu leneş, iar mai nou tobogane.
Amenajată în jurul sitului arheologic salifer de la Figa, comparabil ca şi valoare ştiinţifică cu cel din Hallstatt (Austria), staţiunea Băile Figa e la câţiva kilometri de oraşul Beclean, în imediata vecinătate a DN 17, drumul care face legătura între Cluj şi Bistriţa. Pe o veche păşune a satului Figa, Primăria Beclean a construit cu peste un milion de euro o staţiune nouă care face parte, împreună cu Dej şi Cojocna din judeţul Cluj, dintr-un parc balnear integrat în platoul Someşului Mare. La Băile Figa se găseşte plajă cu nisip adus de la Someşul Mare, şezlonguri cu umbreluţe, un loc de plajă ca la mare. Apa sărată e într-un bazin exterior, mare, cu duşuri exterioare şi într-un alt bazin, rustic, unde oamenii cu diferite probleme medicale pot să facă împachetări cu nămol.
În staţiune mai este un parc de aventură pentru copii, cu capcane, un labirint, terenuri de tenis de câmp, de baschet, de volei, o cascadă imensă şi multe alei. În interiorul unei clădiri acoperite, se află un SPA modern, o piscină cu apă dulce încălzită la 32 de grade, electronic. Sunt vestiare, toalete moderne, duşuri, saună, fitness, masaj, jacuzzi, o terasă impresionantă.
Pe cele 15 hectare pe care se întinde staţiunea e loc însă şi de puţin fum de la grătare. A fost amenajată o zonă de picnic cu mese şi şeminee. Ultima investiţie de aici o reprezintă un mini-aqaualand de 800.000 de euro care conţine şi trei tobogane uriaşe prevăzute cu bucle şi serpentine.
Investiţiile de la Băile Figa nu se opresc aici. În lunile septembrie-noiembrie, după încheierea sezonului estival, aici va mai fi amenajată încă o piscină hexagonală cu apă sărată încălzită care va fi acoperită în timpul iernii, iar vara descoperită.
Anul viitor, la Băile Figa se va contrui un „Crazy river” cu 500.000 de euro, de asemenea o zonă de agrement care va atrage şi mai mulţi turişti.
Complexul “Băile Figa” şi-a adjudecat, anul acesta, titlul de “Cel mai bun proiect turistic din Regiunea Nord-Vest”, în cadrul unei gale organizate, la începutul lunii mai, la Bucureşti. În competiţie au fost înscrise 700 de planuri administrative, toate cu finanţare europeană, iniţiate de primari de comune şi de oraşe sau de preşedinţi de consilii judeţene din toată ţara; în finală s-au calificat 92 la cele 12 secţiuni.
Băile Figa sunt administrate de Primăria Beclean. Ele sunt deschise, în sezonul estival, zilnic între orele 8.00 si 22.00. Intrarea în parcul balnear costă zece lei, iar aventura în mini-aqualand încă pe atât.