Arderea miriştilor, "o crimă"
Din comoditate, sau din lipsă de bani, agricultorii îşi distrug singuri terenurile.
Articol de Gina Poenaru, Botoşani, 22 Mai 2013, 14:55
Nu numai că este interzisă prin lege, dar nu ajută cu nimic solul, ba dimpotrivă, daunează fertilităţii, distruge biodiversitatea şi intoxică mediul înconjurător.
Arderea miriştilor, practicată în această perioadă, este crimă curată, spun specialiştii, şi este recomandată numai în cazul în care culturile sunt invadate de dăunători, şi numai în baza unor avize.
În realitate, problema este strict economică: agricultorii scapă de resturile vegetale prin ardere, pentru a evita cheltuieli suplimentare cu tocarea şi încorporarea în sol a acestora.
Din comoditate, sau din lipsă de bani, agricultorii îşi distrug singuri terenurile.
Audio: Arderea miriştilor este o crima.
În loc să le adune sau să le distrugă mecanizat, aceştia dau foc resturilor vegetale, miriştilor sau vegetaţiei uscate de pe terenul pe care le pregătesc pentru noile lucrări agricole, ori în urma recoltării păioaselor.
Practica moştenita din tată-n fiu nu este recomandată de specialişti, care susţin că acest procedeu nu ajută cu nimic solul, ba dimpotrivă, dăunează fertilităţii acestuia.
Agenţia de Protectie a Mediului Botoşani eliberează, anual doar 4 autorizaţii.
Deşi toate avizele se obţin într-o singură zi şi fără nicio taxă, majoritatea celor care recurg la arderea miriştilor o fac fără aprobare, înafara legii.
Agricultorii care ard miriştile fără autorizaţie riscă amenzi substanţiale, atât din partea ISU cât şi de la Garda de Mediu, care pot ajunge la 6.000 de lei în cazul perosanelor fizice şi până la 50.000 de lei în cazul persoanelor juridice.
Până acum ISU Botoşani a aplicat 6 avertismente şi 2 amenzi în valoare totală de 1.000 de lei.