Altfel despre reciclare
Haine de lux la case de modă renumite, din PET-uri reciclate la Buzău.
Articol de Cristina Moise, Buzău, 24 August 2011, 18:36
Industriei verzi îi merge bine la Buzău – loc în care se reciclează și prelucrează plastic, becuri, TV sau neoane și în scurt timp chiar și molozul rezultat în urma lucrărilor de construcție.
Pionierii reciclării au fost investitorii taiwanezi care i-au scăpat pe buzoieni de munții de sticle din plastic ce împânzeau albiile râurilor și marginea drumurilor sau blocau tomberoanele de gunoi. Acum cine reciclează selectiv nu apucă să ducă sacul cu sticle la fabrică pentru că acestea sunt „agonisite” de profesioniștii străzii care strâng sticle de plastic.
După ce sunt adunate de mari firme din toată țara, sticlele din plastic ajung la fabrica din Buzău, PET-urile sunt sortate pe culori, apoi sunt tocate, rezultă fulgi din plastic care devin fibre poliesterice și în final bumbac sintetic sau lână artificială.
Acest circuit are loc la Buzău, iar de aici intervine spectaculoasul, pentru că aproape toată producția este exportată, mai ales către firme de confecții. Cu alte cuvinte, occidentalii se simt comod în haine produse din sticla de suc din România pe care încă o mai aruncăm uneori și unde avem chef.
Mari case de modă, precum Coco Chanel, sunt interesate sau cumpără deja lână artificială și bumbac sintetic de la fabrica Greenfiber din Buzău.
La fel de interesate de ce rezulta din PET sunt și marile companii care îmbracă poduri și drumuri naționale și internaționale, pentru că sub mixtura asfaltică se află o mochetă, făcută din sticle de plastic, care protejează împotriva apei.
Aceleași produse sunt de interes și pentru companiile de lux din domeniul auto. Acestea cumpără fibre poliesterice de la Buzău pentru covorașele din mașini.
Toate aceste companii au protejarea mediului sub orice formă drept argument principal al existenței lor, ne-a informat corespondentul nostru, Cristina Moise.