Acum 27 de ani Timișoara devenea primul oraș liber de comunism din România
La Timişoara timpul nu a aşternut uitarea asupra evenimentelor din decembrie 1989.
Articol de Alina Bujancă, 19 Decembrie 2016, 14:14
La Timişoara, timpul nu a aşternut uitarea asupra evenimentelor din decembrie 1989, chiar daca sunt tot mai puţini cei care participă la manifestarile comemorative dedicate eroilor martiri.
Reprezentantii asociatiilor de revoluţionari si membrii familiilor îndoliate s-au reunit si la 27 de ani de la revolutie pentru a aprinde lumânari si a depune coroane de flori la mormintele si la monumentele închinate celor care şi-au jertfit viata pentru libertate.
AUDIO: Reportaj.
Curajul timisorenilor care au iesit pe strazi în acele “zile fierbinţi” din decembrie ‘89, s-a soldat cu peste 100 de morti, sute de răniţi şi circa 850 de arestari.
Flacara revolutiei s-a aprins pe 16 decembrie, in Piata Maria, acolo unde mai multi enoriasi s-au adunat pentru a-l apara pe pastorul reformat Laszlo Tokes, amenintat de Securitate cu evacuarea.
Protestul a luat amploare si s-a transformat intr-o revoltă care a dezlănţuit revolutia romană, ce a dus, in final, la căderea comunismului.
Durerea este inca vie in sufletelor celor care si-au pierdut copiii si soţii in revolutie, iar multi dintre cei care s-au ridicat impotriva regimului comunist, sunt nemultumiti ca nici astazi, după 27 de ani, nu au fost lamurite toate aspectele controversate din timpul evenimentelor din decembrie 1989.
Timisorenii care au fost atunci pe strazi spun ca nu au fost implinite toate idealurile lor de atunci, insa, in ciuda multor dezamăgiri, cu totii recunosc ca revolutia a fost “un moment al renasterii romanesti”, care a schimbat profund societatea.
Pe de alta parte, fostii revolutionari declară ca ei sunt “ muzee vii”, care cunosc adevarul despre ceea ce s-a intamplat atunci si au subliniat necesitatea ca tanara generatie sa cunoasca istoria reală.
Timisorenii îşi amintesc ca exact in urma cu 27 de ani, pe 19 decembrie, Timisoara era la un pas de victorie, insa nimeni nu avea certitudinea ca revolutia va invinge.
Fortele de ordine au ramas pe pozitii, dar au incetat sa traga asupra populaţiei. In acea zi, muncitorii de la ELBA au intrat in greva, acesta fiind un pas spre victorie, pentru ca a doua zi, exemplul i-a fost urmat de alte intreprinderi care au ieşit masiv in strada.
Astfel, Timisoara devenea primul oras liber de comunism din Romania.
Evenimentele petrecute in urma cu 27 de ani sunt evocate in aceasta dupa amiază printr-un simpozion la Academia Romană pe tema reprezentarii in arta timisoreana a revolutiei.
De asemenea, in aceasta seara, mai multi membri ai familiilor indoliate vor pleca la Popesti Leordeni si Bucuresti, la locul in care a fost aruncată cenusa eroilor martiri disparuti in revolutie.