A căzut cerul peste ei
14 persoane decedate, două dispărute şi mii de oameni evacuaţi din cauza inundaţiilor.
Articol de Daniela Matei, 29 Iunie 2010, 19:22
Hidrologii au prelungit avertizarea de cod roşu pe mai multe sectoare ale râurilor Siret, Prut, Jijia şi Râul Negru, aferente judeţelor Suceava, Botoşani, Iaşi, Neamţ, Bacău, Galaţi şi Covasna.
Noua avertizare este valabilă până pe data de 1 iulie, ora 16.00. Toate persoanele care locuiesc pe lângă râul Siret, din localităţile din judeţul Suceava, urmează să fie evacuate. Ascultaţi mărturii după potopul de la Dorohoi, de noaptea trecută, suprinse de Gina Poenaru care a fost acolo.
Îngrijorare şi pentru cei care locuiesc pe malurile Siretului la vărsarea în Dunăre.
Din cauza apelor crescute ale râului Siret, traficul rutier de la DN 2B, între localităţile Movileni şi Şendreni este suspendat încă de ieri, de când şoseaua a fost inundată. Adâncimea apei este de jumătate de metru şi doar camioanele militare mai pot trece prin apă. Şoferii care trebuie să ajungă la Şendreni şi de acolo, spre Tecuci, sunt nevoiţi să adopte rute ocolitoare, dinspre municipiul Brăila, sau pe ruta Galaţi-Smârdan-Schela-Slobozia Conachi-Izvoarele- Independenţa.
Zeci de lucrători ai Inspectoratului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă Galaţi şi Serviciul de Gospodărirea Apelor lucrează fără încetare, încă de aseară, la supraînălţarea digului de protecţie de pe Siret, pentru a evita inundarea locuinţelor şi terenurilor agricole din comuna gălăţeană Şendreni. Munca dificilă de supaînălţare a digului, pe kilometri întregi ar putea fi uşurată prin ajutorul localnicilor, însă prea puţini se implică. Majoritatea celor din Şendreni priveşte cum cresc apele Siretului. Primele case care se află în pericol sunt cele de lângă linia CFR, care uneşte Galaţiul de Tecuci, pe terasamentul căreia deja apa se infiltrase încă de dimineaţă.
Maria Măndiţa a fost acolo şi relatează: