26 de moaşe şi un… mamoş!
27 de studenţi de la Facultatea de Medicină Galaţi fac parte din prima promoţie de “moașe”.
Articol de Maria Măndiţă, Galaţi, 21 Iunie 2015, 17:34
Interesant şi inedit este că printre absolvenţi este şi un bărbat, care a devenit astfel… “MAMOŞ”! Despre ce înseamnă să fii “MAMOŞ” într-o branşă ocupată până recent în exclusivitate de femei şi despre profesia de „MOAŞĂ”, în general, aflăm de la corespondentul nostru, Maria Măndiţă, care a stat de vorbă cu absolvenţii şi cu decanul Facultăţii de Medicină.
O moaşă poate urmări pre şi post natal o pacientă, cu condiţia ca sarcina acesteia să decurgă normal, în cazul apariţiei problemelor de sănătate, pacienta fiind îndrumată către un medic. În afară de suportul fizic oferit de moaşă, aceasta oferă viitoarei mame şi suportul emoţional, esenţial în perioada dificilă a travaliului.
Conform normelor Europene, în toate facultăţile de medicină din ţară a fost obligatorie introducerea specializării de moaşe, absolvenţii fiind, acum, specialişti cu studii universitare şi nu doar cu studii medii, aşa cum sunt asistenţi medicali de la secţiile de obstetrică ginecologie, care au absolvit şcoli post liceale sanitare. Din acest motiv, mulţi din asistenţii medicali cu vechime din spitale se înscriu acum la cursurile de moaşe ale facultăţilor de medicină, pentru a avea studii superioare, ocazie cu care beneficiază şi de o mărire salarială, conform legii.