Ascultă Radio România Actualitaţi Live

Simona Bucura-Oprescu: E nedrept că dezbaterea despre recalculare s-a concentrat pe cele 17,5% din pensii care rămân la aceeaşi valoare

"Apel matinal" - Invitat: ministrul muncii şi solidarităţii sociale, Simona Bucura-Oprescu.

Simona Bucura-Oprescu: E nedrept că dezbaterea despre recalculare s-a concentrat pe cele 17,5% din pensii care rămân la aceeaşi valoare
Ministrul muncii Simona Bucura-Oprescu.

Articol de Daniela Petrican, Cătălin Cîrnu, 11 Septembrie 2024, 10:15

Ministrul muncii, Simona Bucura-Oprescu, anunţa zilele trecute că, din totalul de 4,6 milioane de pensii, aproximativ 82,5% au crescut la recalculare. 13,8% se vor majora peste patru luni, la 1 ianuarie 2025, când va avea loc prima indexare a valorii punctului de referinţă, conform legii. Şi tot de la 1 ianuarie 2025 se vor indexa şi cele 3,8 milioane de pensii care au crescut la recalculare. Şi avem, într-adevăr, o temă de discuţie alături de invitatul "Apelului matinal" de astăzi - doamna Simona Bucura-Oprescu. Înainte de toate, să începem cu acea categorie de pensionari ale căror pensii nu au crescut la 1 septembrie. E o certitudine, se vor majora de la 1 ianuarie?
Simona Bucura-Oprescu: Este nedrept că toată dezbaterea din media şi mai ales din mediul politic despre reforma pensiilor s-a concentrat pe pensiile care au rămas la aceeaşi valoare în urma recalculării. Toată dezbaterea s-a concentrat pe cele aproximativ 17,5% din pensii care rămân la aceeaşi valoare, dar care în proporţie de trei sferturi vor creşte şi ele de la 1 ianuarie 2025.

Este important ca românii să ştie că exact cei care atacă reforma sunt adevăraţii adversari ai echităţii în sistemul public de pensii. Sunt adversarii principiului contributivităţii, care spune că fiecare pensie trebuie să fie pe măsura muncii şi a contribuţiilor pe care le-am plătit. Practic, cei care au atacat în această perioadă reforma susţin perpetuarea inechităţilor şi a tratamentului incorect la care au fost supuşi peste 3,8 milioane de pensionari care au primit pensii mai mici decât alţi pensionari care au muncit şi au contribuit la fel.

Da, avem un număr de peste 3,8 milioane de pensionari ale căror pensii cresc în urma recalculării; avem aproximativ 13,1% dintre pensionari care vor beneficia şi de majorarea din ianuarie, iar aproximativ 4,4% dintre pensionari vor rămâne cu aceeaşi pensie în plată până la momentul în care se va realiza echitatea.

Daniela Petrican: Şi ce pot face acei pensionari nemulţumiţi?
Simona Bucura-Oprescu: Eu ştiu că cea mai mare parte a pensionarilor sunt mulţumiţi, fiindcă, indiferent de cuantumul rezultat în urma recalculării, noi toţi ne dorim dreptate, inclusiv în sistemul public de pensii. Cei care sunt nelămuriţi şi care doresc să aibă mai multe informaţii cu privire la deciziile de recalculare se pot adresa caselor teritoriale de pensii care sunt emitente ale deciziilor.

În noua lege se vor elimina posibilităţile de pensionare anticipată

Cătălin Cîrnu: Da, evident pensionarii care au primit pensii mai mari sunt mulţumiţi, în marea lor majoritate. În schimb, aminteaţi de mediul politic. PNL, de exemplu, anunţa că vrea să modifice Legea pensiilor în parlament pentru a "repara greşelile PSD". Citatul îi aparţine deputatului Florin Roman. Liberalii au anunţat că vor depune şi un proiect de lege prin care să nu mai fie îngheţate pensiile minerilor, siderurgiştilor, CFR-iştilor ş.a.m.d. Este posibilă această modificare sau totul intră în jocul politic?
Simona-Bucura Oprescu: În toată această perioadă de negocieri cu privire la noua lege a pensiilor, care a fost votată inclusiv de colegii din PNL, una dintre priorităţile noastre a reprezentat-o şi drepturile celor care au lucrat în condiţii grele de muncă. Trebuie ştiut faptul că noi am reuşit să convingem Comisia Europeană ca acestea să fie menţinute în noua lege a pensiilor. Comisia Europeană a solicitat eliminarea lor. De altfel, în angajamentul luat de România a fost stipulat clar faptul că în noua lege se vor elimina posibilităţile de pensionare anticipată. De altfel, guvernarea de dreapta a scris clar în PNRR că diferenţierea tipurilor de muncă dezechilibrează grav bugetul. Introducând în lege principiul că nicio pensie nu scade în urma recalculării, i-am protejat pe toţi pensionarii, care nu din vina lor au primit de-a lungul timpului pensii mai mari decât alte pensii cu bază contributivă şi cu aceleaşi condiţii de muncă.

Niciun pensionar nu primeşte o pensie mai mică decât cea din luna august

Daniela Petrican: Dar ştiţi că este şocant pentru un pensionar în momentul în care primeşte acum pensie chiar şi cu 1.000 lei mai puţin?
Simona Bucura-Oprescu: Niciun pensionar nu primeşte pensie cu 1.000 lei mai puţin.

Daniela Petrican: Vă spun că am un caz printre cunoştinţe.
Simona Bucura-Oprescu: Niciun pensionar nu primeşte pensie cu 1.000 lei mai puţin, nu, niciun pensionar nu primeşte pensie cu un leu mai puţin. De altfel, în noua lege a pensiilor scrie foarte clar acest lucru: niciun pensionar nu primeşte în septembrie şi lunile următoare o pensie mai mică decât cea din luna august, niciunul. Deci, atât în septembrie cât şi în lunile următoare, toţi pensionarii din România primesc o pensie cel puţin egală cu cea din luna august. Avem Articolul 144 din lege, alineatul 6, în care scrie clar şi, de altfel, a fost scris negru pe alb şi pe toate deciziile de recalculare, se menţine cuantumul stabilit şi aflat în plată anterior recalculării, de la 1 septembrie 2024.

Cătălin Cîrnu: Da. Între timp am început sau de fapt au venit foarte, foarte multe mesaje. Ce se întâmplă cu deciziile de pensii care nu au venit până acum?
Simona Bucura-Oprescu: Pensionarii care nu au fost găsiţi la domiciliu au la dispoziţie 20 de zile, au fost avizaţi de către Compania Naţională Poşta Română, şi au la dispoziţie 20 de zile pentru a-şi ridica decizia de recalculare de la Oficiul Poştal unde sunt arondaţi. În cazul în care nici în această perioadă nu reuşesc să-şi ridice decizia de recalculare, o pot ridica de la casa teritorială de pensii la care sunt arondaţi, casa teritorială de pensii emitentă a deciziei de pensionare.

Plata pensiilor în numerar se încheie în această săptămână

Simona Bucura-Oprescu: De altfel, indiferent dacă au intrat sau nu în posesia deciziei de pensionare, dânşii vor primi pensia pe luna septembrie. De altfel, acum, în momentul în care vorbim, deja o mare parte dintre pensionarii care îşi primesc pensiile prin factorii poştali şi le-au primit fiindcă plata pensiilor în numerar se încheie în această săptămână. Cei care îşi primesc drepturile pe card, în cont, vor primi aceste drepturi pe data de 12, adică mâine, 12 septembrie, joi.

Cătălin Cîrnu: Şi tot de la 1 ianuarie se vor da indemnizaţiile moştenitorilor celor deportaţi, refugiaţi sau veterani de război, care fuseseră aprobate şi apoi suspendate timp de trei ani? - o altă întrebare venită de la ascultători.
Simona Bucura-Oprescu: Este un act normativ cu privire la urmaşii persecutaţilor etnic, aprobat de parlament în 2021, care a fost prorogat în fiecare an prin aşa-numita ordonanţă trenuleţ. Iniţiator al acestei ordonanţe, de altfel, este Ministerul Finanţelor, dar aplicarea acestui act normativ a fost în fiecare an prorogată prin "ordonanţa trenuleţ". Aceasta este o decizie la care nu poate să răspundă ministrul muncii. Este o decizie la care trebuie să răspundă guvernul în asamblul său.

Îmi doresc să fie cât mai puţini pensionari care să conteste în instanţă deciziile de recalculare

Cătălin Cîrnu: Da. Între timp tot vin mesaje, inclusiv că pensiile au fost mai mici, dar, evident, vom discuta pe această temă după ce vom avea şi noi confirmări. Cert este că încă se mai lucrează la mici corecţii?
Simona Bucura-Oprescu: Colegii noştri de la casele teritoriale de pensii sunt permanent la dispoziţia pensionarilor. Avem peste 6.000 de pensionari care s-au adresat în această perioadă caselor teritoriale de pensii. În urma verificărilor făcute de lucrătorii de la casele teritoriale de pensii, s-a impus revizuirea, la cererea pensionarului sau din oficiu, pentru sub 1% din totalul deciziilor de recalculare.

Daniela Petrican: De asemenea, contestarea deciziei în instanţă este una dintre căile de atac, dar poate fi un proces de durată, iar timpul este foarte preţios pentru pensionari, mai ales pentru seniori.
Simona Bucura-Oprescu: Îmi doresc să fie cât mai puţini pensionari care vor lua decizia de a contesta în instanţă deciziile de recalculare. Consider că cea mai bună cale de a le răspunde pensionarilor este ca dânşii să se adreseze caselor teritoriale de pensii. În cazul în care vor considera totuşi că este cazul să atace decizia de recalculare în termenul de 45 de zile în care aceasta rămâne definitivă, sigur, dânşii pot să facă acest lucru.

Avem o majorare a puterii de cumpărare a pensionarilor, în medie, de 40%

Daniela Petrican: Am mai primit un mesaj de la un ascultător sau ascultătoare; mama are 95 de ani - ne spune - şi pensie de urmaş, nu a primit decizia. A primit pensia ca în august.
Simona Bucura-Oprescu: Nu am de unde să ştiu care este situaţia reală a pensionarei pe care o menţionaţi. Nu am de unde să ştiu dacă factorul poştal a dus sau nu...

Daniela Petrican: Bine, problema este, bănuiesc, că nu a primit decizia, da.
Simona Bucura-Oprescu: ... a dus sau nu decizia de recalculare. Trebuie să se adreseze casei de pensii de care aparţine pentru a verifica exact care este situaţia dânsei.

Cătălin Cîrnu: În general, care este creşterea medie la capitolul pensii?
Simona Bucura-Oprescu: Avem o creştere, în medie, de 26,65%, ceea ce înseamnă că - ţinând cont şi de majorarea din ianuarie de 13,8% - avem o adecvare a pensiilor în medie de 40%, o creştere a puterii de cumpărare a pensionarilor în 2024, în medie, de 40%.
Cătălin Cîrnu: Să mai punctăm un singur lucru, doamna ministru al muncii, pensiile speciale rămân la fel ca până acum?
Simona Bucura-Oprescu: Da, nu ştiu exact la ce categorie de pensii vă referiţi, dar reforma sistemului public de pensii nu a avut ca obiectiv pensiile de serviciu. Noi discutăm, prin reforma sistemului public de pensii, despre toate pensiile din sistemul public.

Apel matinal: Invitat, Ioan Fetea, președintele Federației Crescătorilor de Albine din România
Matinal 12 Septembrie 2024, 17:35

Apel matinal: Invitat, Ioan Fetea, președintele Federației Crescătorilor de Albine din România

Apel Matinal, de luni până vineri de la ora 08.30.

Apel matinal: Invitat, Ioan Fetea, președintele Federației Crescătorilor de Albine din România
Adrian Vintilă: Prețul energiei în România este mai ridicat pentru că nu am avut suficientă producţie raportat la consum
Matinal 12 Septembrie 2024, 10:28

Adrian Vintilă: Prețul energiei în România este mai ridicat pentru că nu am avut suficientă producţie raportat la consum

"Apel matinal" - Invitat: Adrian Vintilă, consilierul ministrului energiei.

Adrian Vintilă: Prețul energiei în România este mai ridicat pentru că nu am avut suficientă producţie raportat la consum
Apel matinal: Invitat, Adrian Vintilă, consilierul ministrului Energiei
Matinal 11 Septembrie 2024, 18:53

Apel matinal: Invitat, Adrian Vintilă, consilierul ministrului Energiei

Apel Matinal, de luni până vineri de la ora 08.30.

Apel matinal: Invitat, Adrian Vintilă, consilierul ministrului Energiei
Ministrul muncii, invitat la Apel matinal
Matinal 10 Septembrie 2024, 18:10

Ministrul muncii, invitat la Apel matinal

Apel Matinal, de luni până vineri de la ora 08.30.

Ministrul muncii, invitat la Apel matinal
Alina Iancu, fondator Revino, la Apel matinal
Matinal 09 Septembrie 2024, 20:03

Alina Iancu, fondator Revino, la Apel matinal

Apel Matinal, de luni până vineri de la ora 08.30.

Alina Iancu, fondator Revino, la Apel matinal
Ligia Deca: „Regulamentul prevede că telefoanele mobile sunt interzise în timpul orelor şi se depun în spaţii special amenajate”
Matinal 09 Septembrie 2024, 10:08

Ligia Deca: „Regulamentul prevede că telefoanele mobile sunt interzise în timpul orelor şi se depun în spaţii special amenajate”

"Apel matinal" - Invitat: Ligia Deca, ministrul Educaţiei.

Ligia Deca: „Regulamentul prevede că telefoanele mobile sunt interzise în timpul orelor şi se depun în spaţii special amenajate”
Apel matinal: Invitat, Sebastian Hotca, președinte interimar al ANPC
Matinal 05 Septembrie 2024, 07:42

Apel matinal: Invitat, Sebastian Hotca, președinte interimar al ANPC

Apel Matinal, de luni până vineri de la ora 08.30.

Apel matinal: Invitat, Sebastian Hotca, președinte interimar al ANPC
Apel matinal: Invitat, Daniel Suciu, președintele Camerei Deputaților
Matinal 04 Septembrie 2024, 07:29

Apel matinal: Invitat, Daniel Suciu, președintele Camerei Deputaților

Apel Matinal, de luni până vineri de la ora 08.30.

Apel matinal: Invitat, Daniel Suciu, președintele Camerei Deputaților