Ascultă Radio România Actualitaţi Live

Roxana Mînzatu, la RRA: Prioritățile mandatului includ sprijinirea copiilor vulnerabili și relansarea industriilor

Apel matinal: În direct cu Roxana Mînzatu - vicepreședinte CE și comisar European.

Roxana Mînzatu, la RRA: Prioritățile mandatului includ sprijinirea copiilor vulnerabili și relansarea industriilor
Roxana Mînzatu. Foto: Agerpres.

Articol de Radio România Actualităţi, 18 Septembrie 2024, 08:45

Roxana Mînzatu - vicepreședinte CE și comisar European.

"Apel matinal" - Realizator: Cătălin Cîrnu - Roxana Mînzatu, nominalizarea României pentru postul de comisar european, a fost desemnată de președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, pentru funcția de vicepreședinte executiv în viitoarea Comisie Europeană. Comisarul român primește și portofoliul Competențe și educație, locuri de muncă, drepturi sociale și demografie. Președintele Comisiei Europene a prezentat la Strasbourg noua structură a viitorului executiv european, respectiv nominalizările statelor membre și portofoliile alocate. Iar astăzi invitatul "Apelului matinal" este chiar doamna Roxana Mînzatu. Mulțumim că ați acceptat-o și, evident, de bun-simț, felicitări înainte de toate!

Roxana Mînzatu: Mulțumesc. Cam timpurii felicitările, dar, da, pentru România este o realizare și noi, ca țară, ca stat membru, ar trebui să fim mulțumiți de acest moment și de poziția obținută în Comisie.

Realizator: În schimb, pentru cei mai puțin familiarizați cu domeniul, să zicem, cu politica, ce așteaptă președintele Comisiei Europene de la noua sa echipă de comisari europeni, implicit de la dumneavoastră?

Nu putem să relansăm economia fără locuri de muncă competitive

Roxana Mînzatu: Pentru început, aș puncta, ca să înțeleagă și cei care ne ascultă, că acest portofoliu are competențe care, dacă le comparăm cu România, sigur, comparația este puțin exagerată, e o combinație de Ministerul Muncii, Ministerul Educației și Ministerul Fondurilor Europene. E poate mai ușor pentru oameni să înțeleagă despre ce activitate va fi vorba. Sigur, la nivelul european, anumite competențe nu sunt delegate, unele sunt păstrate la nivelul statelor membre. Dar, da, e un portofoliu legat de oameni. Până la urmă, Ursula von der Leyen are un proiect legat de competitivitate, relansarea competitivității Uniunii Europene în competiția pe care o are la nivel global cu SUA, cu China ș.a.m.d. şi a spus că este extrem de important - și cred că suntem cu toții de acord - nu putem să relansăm economia fără locuri de muncă competitive, fără o calitate a relațiilor de muncă, fără a proteja cetățenii în fața creșterii prețurilor, în fața acestui risc de a intra în sărăcie pentru multe categorii, fără a oferi competențe pe tot parcursul vieții celor care intră în piața muncii sau sunt afectați de digitalizare, automatizare sau tinerilor care nu-și găsesc un loc de muncă adecvat. Toate aceste dimensiuni sunt cuprinse în responsabilitățile acestui portofoliu social, asociat și, pe lângă legislație, unui pachet de finanțare. Sunt trei programe de finanțare super importante gestionate în acest portofoliu: Fondul Social European Plus prin care noi în România, prin multe intervenții - voucherele sprijin pentru România, cardurile pentru energie, Start-Up Nation, ca să dau doar câteva exemple. Programul Fondul Social pentru Climă, care va intra doar din 2026 în acțiune, care va sprijini persoanele afectate de ceea ce numim sărăcia energetică, tranziția aceasta la energie verde comportă și niște costuri pe care le vom compensa. Și Erasmus, Erasmus Plus atât de cunoscut, mai ales de tineri. Şi, iată, pe scurt da.

Realizator: Da, cu siguranță veți avea un program extrem de încărcat, dar la capitolul priorități, nu știu, ne gândim la primele trei priorități din mandatul dumneavoastră?

Roxana Mînzatu: Ne întâlnim chiar astăzi în echipă, colegiul comisarilor desemnați și discutăm despre cum ne pregătim deocamdată pentru audieri în Parlamentul European. Vom comunica și prioritățile și am și eu câteva priorități. Ele se regăsesc, de altfel, în scrisoarea de misiune dată de președinta von Der Leyen, cum ar fi copiii, garanția pentru copii și tot ceea ce înseamnă măsuri de sprijinire a copiilor aflați în risc de excluziune și aflați în sărăcie, în nevoie. Dar încă o dată, prioritățile sunt priorități de echipă. Aparțin până la urmă întregii echipe a comisarilor și ele vor fi comunicate de așa manieră pentru că, dacă am o prioritate la nivel european pentru a relansa anumite industrii sau pentru a le pune pe un făgaș, e clar că am nevoie și de forță de muncă pentru acele industrii și că am nevoie să investesc în acest sens coerent. De aceea, spun că vom ieși în echipă pentru ca întreaga acțiune pe care comisia o va avea să fie una cu sens și cu impact, și nu fiecare comisar să acționeze pe culoarul său distinct, în funcție de prioritățile strict personale.

Realizator: Da, unitatea grupului este o sintagmă pe care am auzit-o rostită des în lumea sportului.

Roxana Mînzatu: Unde-s doi, puterea crește, da, da și asta este în plus.

Von Der Leyen , o persoană foarte cordială, foarte constructivă

Realizator: Avem o curiozitate, amintindu-ne de Angela Merkel, pe când era președinte - nu știu, doamna von Der Leyen, o vedem pe la televizor, o auzim: zâmbește vreodată? Îmi amintesc de Angela Merkel cânta şi dansa.

Roxana Mînzatu: O, da.

Realizator: Da?

Roxana Mînzatu: Nu ştiu despre doamna Merkel, pe dna von Der Leyen am întâlnit-o personal, o persoană foarte cordială, foarte constructivă, a fost foarte uşor să dialoghez cu domnia sa. Până la urmă, interacțiunea aceasta umană e esențială, inclusiv în politică și la cel mai înalt nivel, și acesta este feedback-ul pe care eu pot să-l dau, necunoscând-o, sigur, îndelung, dar da, foarte, foarte, ușor de dialogat şi interacționat cu domnia sa.

Principalele provocări pentru următorii ani

Realizator: Revin însă la provocările Comisiei Europene- care ar fi principalele provocări pentru următorii ani?

Roxana Mînzatu: Dacă ne uităm cel puțin la portofoliul pe care îl primește România, ne uităm la, în primul rând, piața forței de muncă...Pe de o parte, în Europa avem probleme demografice, o populație care îmbătrânește şi o forță de muncă care se micșorează de an la an. Asta afectează productivitatea. Pe de altă parte, ne uităm la deficit de forță de muncă calificată, pregătită pe multe industrii, pe care ne dorim să fim competitivi. Ne uităm, de asemenea, la faptul că deşi avem universități puternice în Europa, iată că sunt tineri, sunt talente, start-up-uri, de exemplu, care aleg să se relocheze pe alte piețe la nivel global, unde pot să-și lanseze afacerea mult mai rapid și să și-o scaleze mult mai bine. Deci, pe zona aceasta vom acționa cu prioritate. Pe de altă parte, vedem clar că suntem post-pandemic afectați de creșteri de prețuri, de inflație, nivelul de trai al europenilor este afectat și avem nevoie să intervenim și cu măsuri anti-sărăcie. Cam în direcția aceasta, doar ca să punctez două dintre prioritățile primite, vom acționa, dar - cum am spus - vor fi comunicate corelat la nivelul întregii echipe.

Realizator: Cum vedeți rolul României și mai ales viitoarea colaborare a executivului european cu autoritățile de la București?

Roxana Mînzatu: În primul rând, îmi doresc și cred că întregul colegiu al comisarilor își dorește o comunicare apropiată cu fiecare stat membru. Dacă alegerile recente ne spun ceva, este că europenii simt nevoia de a comunica mai îndeaproape și poate mai pe limba lor cu reprezentanții instituțiilor europene. Față de România, bineînţeles şi prin cabinetul meu, și prin tot ceea ce am muncit în 20 de ani în zona politicii de coeziune şi a fondurilor europene, voi avea o apropiere, bineînțeles și instituțională și pe proiecte și pe intervenții politice, în sensul politicilor publice. E important să ne facem treaba cu profesionalism în Comisia Europeană, ca și în Parlamentul European, unde sunt colegii mei, Victor Negrescu și Nicu Ştefănuță, de exemplu, pentru că astfel putem să ajutăm, să dăm forță, influență și acces la politici publice la cel mai înalt nivel și dăm forță și României, bineînțeles.

Obiectivul intrării României în Schengen rămâne ferm asumat

Realizator: Da. O ultimă întrebare, pentru că așa am promis. Ca o curiozitate, Magnus Brunner, un austriac, a fost numit comisarul pe afaceri interne și migraţie. Ştim bine că ne dorim să ajungem în Schengen și la nivel terestru. Cum credeți că veți colabora cu el? Sau poate îl veți îndupleca, veți încerca?

Roxana Mînzatu: Obiectivul rămâne ferm asumat şi de Guvernul României, şi de premierul Ciolacu şi noi toţi suntem implicaţi în obiectivul de a intra în Schengen integral. Aşa cum ştiţi, blocajele au fost în Consiliu, nu în Comisia Europeană. Blocajele acolo au fost. România îndeplinește absolut toate condițiile pentru a adera la Schengen. Negocierile politice sunt realizate, gestionate de premierul Ciolacu și de România per ansamblu, până la urmă, de dialogul acesta între toate instituțiile, de la Președinție până la Guvern, așa încât sunt convinsă că ne vom ține de acest calendar. Nu văd absolut nicio legătură între opțiunea de a numi un reprezentant al Austriei pe un portofoliu foarte relevant pentru o țară cum este Austria.

Președintele AEP, Toni Greblă, în direct la Apel matinal
Matinal 07 Noiembrie 2024, 21:19

Președintele AEP, Toni Greblă, în direct la Apel matinal

Apel Matinal, de luni până vineri de la ora 08.30.

Președintele AEP, Toni Greblă, în direct la Apel matinal
Apel matinal: În direct cu președintele ANPC, Sebastian Hotca
Matinal 06 Noiembrie 2024, 17:57

Apel matinal: În direct cu președintele ANPC, Sebastian Hotca

Apel Matinal, de luni până vineri de la ora 08.30.

Apel matinal: În direct cu președintele ANPC, Sebastian Hotca
Apel matinal - În direct cu prof.Valentin Naumescu
Matinal 06 Noiembrie 2024, 07:24

Apel matinal - În direct cu prof.Valentin Naumescu

Apel Matinal, de luni până vineri de la ora 08.30.

Apel matinal - În direct cu prof.Valentin Naumescu
Modificări importante pentru pensiile militare. "Este o victorie de etapă", spune generalul în rezervă, Dan Grecu
Matinal 05 Noiembrie 2024, 10:07

Modificări importante pentru pensiile militare. "Este o victorie de etapă", spune generalul în rezervă, Dan Grecu

"Apel matinal" - Invitat: generalul în rezervă Dan Grecu, preşedintele Asociaţiei Ofiţerilor în Rezervă din România.

Modificări importante pentru pensiile militare. "Este o victorie de etapă", spune generalul în rezervă, Dan Grecu
Apel matinal: despre legislația privind pensiile militare
Matinal 05 Noiembrie 2024, 08:05

Apel matinal: despre legislația privind pensiile militare

Apel Matinal, de luni până vineri de la ora 08.30.

Apel matinal: despre legislația privind pensiile militare
Jurnalistul Bogdan Chirieac: Rusia nu poate să înţeleagă că R. Moldova îşi alege singură drumul
Matinal 04 Noiembrie 2024, 12:00

Jurnalistul Bogdan Chirieac: Rusia nu poate să înţeleagă că R. Moldova îşi alege singură drumul

"Apel matinal"- Implicaţiile rezultatului alegerilor din Republica Moldova.

Jurnalistul Bogdan Chirieac: Rusia nu poate să înţeleagă că R. Moldova îşi alege singură drumul
Apel matinal: În direct cu jurnalistul DC News, Bogdan Chirieac
Matinal 04 Noiembrie 2024, 08:08

Apel matinal: În direct cu jurnalistul DC News, Bogdan Chirieac

Apel Matinal, de luni până vineri de la ora 08.30.

Apel matinal: În direct cu jurnalistul DC News, Bogdan Chirieac
Ioan-Aurel Pop: Românii ascultă și învață de la Radio România
Matinal 01 Noiembrie 2024, 10:06

Ioan-Aurel Pop: Românii ascultă și învață de la Radio România

Interviu cu preşedintele Academiei Române, academician şi doctor în istorie Ioan-Aurel Pop, de ziua Radioului public.

Ioan-Aurel Pop: Românii ascultă și învață de la Radio România