Rating de ţară
Mihai Peticila ne explică astazi, la ce ne folosesc şi cum stă România cu ratingul de ţară.
21 Ianuarie 2010, 09:48
Aceste ratinguri de ţară sunt acordate după analize foarte complexe şi bazate pe date reale iar din ele putem afla, de pildă dacă românii vor mai plăti facturile la timp. În plus, am putea să deducem cam până când îşi vor achita datoriile cei care au credite sau facturi în plată.
Haideţi să vedem cum ajungem la o astfel de concluzie. În această problematică totul pleacă de la ratingul dat de Coface, o companie specializată în recuperarea creaţelor şi asigurare de risc. Aceasta a anunţat ieri că a menţinut calificativul B – pentru România. Dacă e la fel ca până acum, n-ar tebui să fie de rău – putem concluziona la un prim auz al acestor date.
E clar că nu este o tragedie şi că putem citi în această notă un seamnal conform căruia mai rău de atâta nu va fi. Acest rating însă, care ni se dă an de an, arată clar pentru specialişti care este capacitatea pe termen scurt a companiilor locale de-a-şi onora plăţile la timp. Ca să ne facem o idee despre cum stăm la acest capitol trebuie să ne comparăm cu vecinii europeni – doar Bulgaria şi Letonia pe o treaptă mai jos decât noi, în rest, previziunile pentru celelalte state sunt mai bune. Reiese de aici că pentru un investitor, numai gândul că amânările de plăâi vor continua pentru o vreme nu este chiar încurajant şi convingător.
De ce ni s-a dat, în fond, ratingul B? Nu puteam să avem şi noi A sau AA plus cum au alţii? Ei bine, deocamdată nu pentru că în acest moment să zicem că o companie trebuie să îşi plătească lucrările contractate sau un împrumut şi nu are de unde să ia bani decât printr-un alt credit. Când se duce la bancă să-l ceară, i se dau atîţia bani cât poate rambursa conform bilanţurilor pe anul trecut – iar acestea nu sunt grozave.
Dar, să vedem partea plină a paharului – poate că suntem încă o ţară cu un grad de risc ridicat pentru investiţii însă creditarea se va dezgheţa – încet dar sigur – la fel cum şi producţia va începe să crească, garantând o bază mult mai bună pentru economie decât a fost consumul în anii trecuţi.