Provocările investitorilor străini
Cea mai mare provocare pentru companiile străine din România este schimbarea frecventă a legislaţiei.
Articol de Daniel Neguţ, 26 Ianuarie 2016, 10:50
Cea mai mare provocare pentru companiile străine din România este schimbarea frecventă a legislaţiei, urmată de obtinerea unui sprijin corespunzător din partea statului si de aplicarea legislatiei, se arată într-un studiu realizat de TMF Group România.
De aceea, companiile străine sunt dispuse să apeleze la alte firme care să le asigure contabilitatea si asistenta fiscală, dar şi administrarea personalului si salarizarea, pentru a se concentra doar pe activitatea de bază pe care o desfăşoară în România.
Alte dificultăţi ale companiilor străine prezente în România sunt legate de adaptarea viziunii proprii privind afacerile la cerinţele legislaţiei locale, dar şi de găsirea unor angajaţi competenţi pe piaţa românească a forţei de muncă!
Aceasta este o problemă mai veche a firmelor de recrutare, care au atras atenţia de multă vreme că găsesc cu greu în ţară specialişti în anumite domenii de activitate.
Alte aspecte negative semnalate se referă la nivelul taxelor şi la colaborarea cu autorităţile.
Cu toate acestea, celel mai multe dintre companiile străine fac faţă provocărilor, deoarece beneficiază de creşterea notabilă a economiei noastre naţionale, dar şi de un dinamism al pieţei din România, care înseamnă deopotrivă şi numeroase oportunităţi pentru afaceri
profitabile.
Şi - în ciuda tuturor obstacolelor - aproximativ 85 la sută din respondenţi au afirmat că veniturile realizate au crescut, comparativ cu anul anterior.
Pe de altă parte, participanţii la acest studiu au o părere bună despre competitivitatea mediului de afaceri din România, dar şi despre protecţia pe care cadrul legislativ o asigură angajatorului.