Preoţii învaţă fermierii cum să acceseze fonduri europene
Recent, Biserica Ortodoxă Română s-a angajat printr-un protocol de colaborare încheiat cu Ministerul Agriculturii să sprijine ţăranii în acest sens.
Articol de Stelian Radu-Cacuci, Oradea, 03 Iunie 2013, 08:10
Peste 7.000 de preoţi care slujesc în bisericile de la ţară îi vor învăţa pe fermieri cum să acceseze fonduri europene.
Recent, Biserica Ortodoxă Română s-a angajat printr-un protocol de colaborare încheiat cu Ministerul Agriculturii să sprijine ţăranii în acest sens.
Guvernul speră că astfel oamenii vor înţelege mai bine cum pot obţine fonduri comunitare şi cum să le utilizeze corect.
Preoţii vor sta de vorbă cu sătenii pentru a le explica cât de importantă este agricultura şi cât de necesare sunt fermele pentru dezvoltarea comunităţilor.
"Se dezvoltă şi el ca fermier, ca persoană fizică şi totodată dezvoltă şi comunitatea şi pe cei din jurul lui", consideră părintele Mihail.
Ca să înţeleagă mai bine mecanismul, preoţii sunt sfătuiţi iniţial de consilierii agricoli.
Pe lângă rugăciunile pentru roade sau pentru venirea ploii, feţele bisericeşti le vorbesc oamenilor şi despre ferme familiale sau instalarea tinerilor agricultori la sate.
"Implicarea preoţilor e foarte binevenită pentru oameni, o vedem noi, cum ne implicăm şi noi în administraţia publică, preoţii având o credibilitate foarte mare în rândul oamenilor; e foarte bine să informeze despre toate proiectele ce se desfăşoară în mediul rural pentru agricultură ca să poată beneficia oamenii de banii respectivi", spune Ioan Gligor, viceprimarul comunei Oşorhei, jud. Bihor.
"Ştim bine că în mediul rural informarea este dificilă datorită faptului că persoanele nu au acces la atâtea surse de informare ca în mediul urban şi implicarea reprezentanţilor cultelor este benefică pentru a asigura absorbţia fondurilor europene", consideră fermierul Mihnea Dumitreanu.
Preoţii nu vor fi plătiţi pentru consilierea fermierilor. Protocolul semnat este valabil un an de zile, cu posibilitatea de prelungire.