Noul RCA nu e chiar o afacere proastă
Mihai Peticilă ne explică în minutul economic care este partea plină a paharului în acest caz.
05 Ianuarie 2010, 09:52
Nu este nimic rău în acest sistem. Îl pot vedea ca pe ceva rău doar acei zmei ai şoselelor care gonesc cu maşinile ca nişte adevăraţi kamikaze, punând viaţa în pericol tuturor celor din trafic.
La o privire mai atentă asupra problemei, putem vedea că în fiecare an de la înfiinţare până astăzi, asigurările obligatorii de răspundere civilă auto s-au tot scumpit. Pe de altă parte trebuie să vedem şi punctul de vedere al asiguratorilor: ei spun că valoarea daunelor a crescut de la an. În 2010 însă avem de-aface cu o schimbare pe piaţa de profil – şi anume introducerea sistemului "bonus malus". Ce inseamnă asta? Termenul vine din latină şi se constituie din alăturarea antonimelor bun şi rău. În asigurări, el aduce o alternanţă a recompenselor cu penalizările.
Aşa cum e şi firesc, dacă un şofer este vinovat pentru lovirea altor maşini şi are în cazier multe accidente în anul anterior, poliţa RCA va fi mai scumpă. Logica este simplă – asiguratorul a plătit mult mai mult de pe urma acelei persoane şi vrea să-şi acopere costurile. În plus, îl şi descurajează pe individ să mai producă alte evenimente rutiere.
Ca să ne facem o idee despre ce fel de daune ar fi vorba, anul trecut de pildă, avariile reparate pe RCA au costat în medie 4.500 de lei de maşină accidentată – în creştere cu 20 de procente faţă de 2008. Ei bine, acest sistem "bonus-malus" îi va motiva pe soferi sa fie mai prudenţi pentru a nu plati prime cu pana la 200% mai mari, in cazul in care au mai multe daune intr-un an.
Trebuie să recunoaştem că dacă doar aşa se poate face educaţie rutieră în unele cazuri, atunci merită încercarea. Să trecem şi la bonusuri: conducătorii auto care nu au avut niciun accident intr-un an pot primi un bonus de 10%. Tot aşa recompensa poate ajunge până la plata unei asugurări la jumătate de preţ, dacă timp de 7 ani nu există evenimente rutiere.
Se reduce foarte mult şi frauda din acest domeniu al poliţelor RCA prin obligativitatea emiterii documentelor în format electronic. Se vor introduce datele în calculator şi nu se va mai face asta de către brokerii ad-hoc ci doar la filialele asiguratorilor. Aşadar mai multe motive să ne bucurăm, decât să fim supăraţi la acest început de an. Eu va doresc în continuare o zi profitabilă!