Ascultă Radio România Actualitaţi Live

Ministrul energiei: Cred că stocurile de gaze naturale vor depăși 79 %

Invitatul 'Apelului matinal' a fost ministrul energiei, Virgil Popescu,

Ministrul energiei: Cred că stocurile de gaze naturale vor depăși 79 %
Virgil Popescu. Foto: gov.ro.

Articol de Daniela Petrican, 14 Septembrie 2022, 09:06

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI (14 septembrie , ora 8:30) - Emisiunea: Apel matinal - Realizator: Daniela Petrican - Comisia Europeană a aprobat, în baza normelor Uniunii privind ajutoarele de stat, o schemă de sprijin în valoare de 1,5 miliarde de euro pentru România, menită să acorde o compensație parțială întreprinderilor mari consumatoare de energie, confruntate cu majorarea prețurilor la electricitate, creștere care rezultă din costurile indirecte ale emisiilor. Decizia vine în contextul eforturilor pe care le fac statele europene, inclusiv România, de a stabiliza situația pe piața energetică și de a se pregăti pentru sezonul rece. Mai multe discutăm acum cu invitatul 'Apelului matinal' ministrul energiei, Virgil Popescu, bună dimineața.

Virgil Popescu: Bună dimineața.

Realizator: Ce înseamnă această schemă de ajutor pentru companiile românești și cine va beneficia practic de sprijin?

Virgil Popescu: Această schemă de ajutor este destinată marilor consumatori de energie, și să vă dau, așa, două exemple, cum ar fi Alro Slatina, de exemplu, sau Combinatul Liberty de la Galați. Practic, sunt mai multe sectoare industriale care sunt mari consumatoare de energie și, tocmai pentru a veni în ajutorul lor, noi am notificat încă din martie această schemă de ajutor de stat. Am obținut aprobarea Comisiei luni. Schema vine în continuarea aceleiași scheme, care a fost în funcțiune în anul 2019 și 2020. Practic, prin această schemă se pot depune, o dată cu aprobarea unei ordonanțe, care este pe circuitul de avizare, vrem să o aprobăm cel mai devreme săptămâna viitoare sau în două săptămâni, se pot depune de către beneficiarii acestei scheme de ajutor cererile de rambursare parțială a costurilor, începând cu anul trecut, cu 2021, și după care și cu 2022. Schema e valabilă până în anul 2030. Venim în ajutorarea marilor companii consumatoare de energie, care nu au fost prinse în Ordonanța 27 - dacă citim ordonanța 27 o să vedem că acolo există o excluziune pentru marii consumatori de energie, beneficiare ai fostei Ordonanțe 81.

Realizator: La sfârșitul acestei luni, mai exact pe data de 30 septembrie, este convocat Consiliul Extraordinar pe Energie la nivelul Uniunii Europene, pentru a discuta măsurile pe care fiecare stat le are pentru a economisi energie. Care sunt soluțiile pentru România și ce presupune o strategie comună europeană pentru depășirea crizei?

Virgil Popescu: Este evident, eu am tot spus, România este printre ce cele mai puțin dependente state de gazul rusesc. Vorbim de gaz, dar prețul gazului rusesc se induce în prețul energiei electrice, dând costuri foarte mari, atât pentru pentru cetățenii români și europeni, cât și pentru industrie, şi atunci trebuie să gândim soluții în așa fel încât să aplatizăm aceste creșteri, să venim în întâmpinarea oamenilor și a economiei. Comisia Europeană a făcut niște propuneri Consiliului pe Energie, care a avut loc săptămâna trecută. Nu s-a ajuns la un consens, nici nu era destinat un consiliu să se ajungă la un consens atunci. Ați văzut că nu s-a ajuns la o înțelegere vizavi de plafonarea gazului rusesc sau plafonarea tuturor surselor de gaz, a prețului tuturor surselor de gaz care intră în Uniunea Europeană. După părerea mea, cred că pe 30 vom discuta doar de energie electrică, de metode de a ajuta cetățenii și companiile pentru a trece peste acest preț al energiei electrice, lăsând pentru un următor consiliu zona de gaze naturale. Am văzut și propunerile comisiei cu privire la o economisire a energiei electrice, în special în orele de vârf de preț foarte mare, deci nu ore de vârf de consum - ele în general se suprapun, dar mai sunt și ore de vârf de preţ foarte mare al energiei electrice. Propunerile comisiei vor fi discutate până în data de 30 în reuniuni ale ambasadorilor statelor membre, urmând ca, în data de 30, să avem un text final pe care să discutăm și probabil că se va ajunge și la o înțelegere în data de 30.

Realizator: Domnule ministru, am vorbit în această dimineață la 'Matinal', despre cazul celor cu afecțiuni pulmonare, care sunt nevoiți să utilizeze concentratoare de oxigen. Aceste aparate consumă însă foarte mult curent electric. Dacă este folosit 24 de ore din 24, se poate ajunge și la 300 de kilowaţi oră. Acești oameni depășesc, de nevoie, acel plafon de 255 de kilowați oră. Ce se poate face în cazul lor? Ar trebui modificată legea cu astfel de excepții incluse?

Virgil Popescu: Eu cred că, pentru cazuri de acest tip, clar trebuie găsite soluții. Oamenii care au nevoie de oxigen, cum ați dat exemplu, pentru a putea să trăiască, evident că trebuie ajutaţi; asta este mai mult decât /.../, nici nu se pune problema. Acum, fie că va fi modificată lege, fie că va exista o intervenție punctuală, pentru că toți acești oameni evident că sunt într-o evidență a medicilor de familie sau a direcțiilor de sănătate și pot fi ajutaţi punctual prin, de exemplu, vouchere de plată a acestei energii electrice folosite pentru dispozitivele medicale, până la urmă, e clar că trebuie găsită o soluție și pentru dânşiii. Nu e loc de tăgadă aici, trebuie găsită o soluție pentru dânşii./csimion/

Realizator: România va avea rezervele necesare de gaz și o producție suficientă de energie electrică pentru ca populația să poată trece liniștită de această iarnă?

Virgil Popescu: Asta facem zi de zi la minister, să ne asigurăm că stocurile de gaze naturale - și astăzi cred că vor depăși 79 % în depozite - și producția de energie electrică să fie la parametri, în așa fel încât să trecem cu bine această iarnă. Este o iarnă care aduce provocări foarte mari, este o iarnă asupra căreia planează incertitudinea opririi fluxurilor de gaze din Rusia și de aceea trebuie să fim foarte atenți și trebuie să trecem cu bine această iarnă.

Realizator: Toți furnizorii anunță creșteri de prețuri. Totuși, până unde pot ajunge acestea și mai ales dacă aveți informații că prețurile cresc forțat ori există abuzuri, furnizori care nu respectă contractul cu preț garantat agreat sau furnizori care renunță la clienți casnici? Ce pot face oamenii?

Virgil Popescu: Aici este clar, fiecare instituție a statului român trebuie să-și ia foarte în serios rolul pe care îl are și un rol de supraveghere și control în piața de energie electrică și gaze naturale are Autoritatea Națională de Reglementare în Energie. Am văzut că a acționat foarte repede în cazul unui furnizor care, așa cum spuneți dumneavoastră, a notificat clienții că renunță la contract. Este interzis acest lucru, ca odată ce ai un contract să îl denunți unilateral, în interiorul contractului, deci nu la expirarea lui, în interiorul contractului. Deci, cred că ANRE - Autoritatea de Reglementare - trebuie să supravegheze foarte atent, în special în această perioadă, să intervină punctual. Sigur, și ANAF, și Consiliul Concurenței, toți trebuie să facă front comun, pentru că e ușor să spun: "Renunț la..."... S-au întâmplat, cazuri, au renunțat la contracte, iar cantitatea de energie sau de gaze pe care au avut-o, au vândut-o pe piața zilei următoare ca să facă o speculație de preț foarte mare. Or, așa ceva este interzis şi trebuie să fie nepermis.

Realizator: Trebuie să vă întreb și despre evoluția pieței carburanților. Cum vedeți această evoluție? Prețul benzinei scade, dar la motorină vedem creșteri chiar înainte de finalul acestei luni, când expiră și perioada de aplicare a reducerii de 50 de bani pe litru. Executivul ia în considerare și prelungirea acestei măsuri de sprijin, se va mai acorda această reducere din octombrie?

Virgil Popescu: Acum, cotația petrolului e reflectată direct în cotația benzinei. De aceea ați observat că și benzina scade. La motorină suntem importator net de motorină și cotația internațională a motorinei nu urmărește direct cotația petrolului. Probabil că de aceea nu vedem nici acolo o scădere, la fel ca benzina, a preţului. Referitor la ce va fi după data de 1 octombrie, sigur că o să avem discuții în interiorul guvernului, în coaliție și evident că până la 1 octombrie vom anunța o continuare a acestei măsuri sau ce se va întâmpla începând cu data de 1 octombrie.

Realizator: Şi cu siguranță, vom urmări și noi și poate vom mai discuta pe această temă. Vă mulțumim pentru prezența la "Apel matinal".

Virgil Popescu: Şi eu vă mulţumesc!

Realizator: Invitatul "Apelului matinal" a fost ministrul energiei, Virgil Popescu.

Apel matinal: Despre precauții în sezonul gripal
Matinal 13 Noiembrie 2024, 07:00

Apel matinal: Despre precauții în sezonul gripal

Dr. Gindrovel Dumitra, vicepreședinte al Societății Naţionale de Medicină a Familiei, invitat la Apel matinal.

Apel matinal: Despre precauții în sezonul gripal
Apel matinal: În direct cu președintele Autorității pentru Reformă Feroviară, Ștefan Roșeanu
Matinal 11 Noiembrie 2024, 19:27

Apel matinal: În direct cu președintele Autorității pentru Reformă Feroviară, Ștefan Roșeanu

Apel matinal, de luni până vineri de la ora 8.30.

Apel matinal: În direct cu președintele Autorității pentru Reformă Feroviară, Ștefan Roșeanu
Președintele AEP, Toni Greblă, în direct la Apel matinal
Matinal 07 Noiembrie 2024, 21:19

Președintele AEP, Toni Greblă, în direct la Apel matinal

Apel Matinal, de luni până vineri de la ora 08.30.

Președintele AEP, Toni Greblă, în direct la Apel matinal
Apel matinal: În direct cu președintele ANPC, Sebastian Hotca
Matinal 06 Noiembrie 2024, 17:57

Apel matinal: În direct cu președintele ANPC, Sebastian Hotca

Apel Matinal, de luni până vineri de la ora 08.30.

Apel matinal: În direct cu președintele ANPC, Sebastian Hotca
Apel matinal - În direct cu prof.Valentin Naumescu
Matinal 06 Noiembrie 2024, 07:24

Apel matinal - În direct cu prof.Valentin Naumescu

Apel Matinal, de luni până vineri de la ora 08.30.

Apel matinal - În direct cu prof.Valentin Naumescu
Modificări importante pentru pensiile militare. "Este o victorie de etapă", spune generalul în rezervă, Dan Grecu
Matinal 05 Noiembrie 2024, 10:07

Modificări importante pentru pensiile militare. "Este o victorie de etapă", spune generalul în rezervă, Dan Grecu

"Apel matinal" - Invitat: generalul în rezervă Dan Grecu, preşedintele Asociaţiei Ofiţerilor în Rezervă din România.

Modificări importante pentru pensiile militare. "Este o victorie de etapă", spune generalul în rezervă, Dan Grecu
Apel matinal: despre legislația privind pensiile militare
Matinal 05 Noiembrie 2024, 08:05

Apel matinal: despre legislația privind pensiile militare

Apel Matinal, de luni până vineri de la ora 08.30.

Apel matinal: despre legislația privind pensiile militare
Jurnalistul Bogdan Chirieac: Rusia nu poate să înţeleagă că R. Moldova îşi alege singură drumul
Matinal 04 Noiembrie 2024, 12:00

Jurnalistul Bogdan Chirieac: Rusia nu poate să înţeleagă că R. Moldova îşi alege singură drumul

"Apel matinal"- Implicaţiile rezultatului alegerilor din Republica Moldova.

Jurnalistul Bogdan Chirieac: Rusia nu poate să înţeleagă că R. Moldova îşi alege singură drumul